Enlaces accesibilidad
Premis Sant Jordi

RTVE lliura els 68 Premis Sant Jordi de Cinematografia

  • Meg Ryan va rebre el premi d'honor entre aplaudiments
  • Un dels moments més emotius de la nit va ser el reconeixement a la trajectòria de Gemma Cuervo, que va recollir el premi acompanyada de la seva filla Cayetana Guillén Cuervo
  • Els guardons es van lliurar anit al Teatre Coliseum, en una gala que es pot tornar a veure a RTVE Play Catalunya

Per
Premios Sant Jordi de Cinematografía 2024

RTVE va lliurar anit els 68 Premis RNE Sant Jordi de Cinematografia en què es va reconèixer els films 'La sociedad de la nieve' i 'Upon entry'. Carolina Yuste i Alejandro Ammam van ser premiats com a millors intèrprets i '20.000 especies de abejas' va rebre la Rosa de Sant Jordi que atorguen els espectadors. 'Versión española' i CIMA van ser reconeguts amb el Premi a la Indústria. I l'actriu de doblatge Maria Lluïsa Solà va rebre un premi especial per la seva tasca. La gala va ser conduïda per Gemma Nierga i David Fernández, i dirigida per la directora de Comunicació i Participació, María Eizaguirre.

Anit va tenir lloc la gala de lliurament dels Premis Sant Jordi al Teatre Coliseum de Barcelona. Meg Ryan va recollir el Premi d'Honor de mans del director de RTVE Catalunya, Esteve Crespo. "És un gran honor ser aquí amb tots vosaltres", va agrair l'actriu nord-americana, que va confessar que tenia "la sensació que les pel·lícules m'han donat més del que jo els he donat a elles: soc i seguiré sent una feliç aprenent eterna". Ryan va ser sorpresa per la versió castellana del mític orgasme fingit interpretat per qui ha estat la seva dobladora durant tota la seva trajectòria. Marta Tamarit li va agrair els seus papers. "Soc jo l'afortunada", va concloure Meg Ryan emocionada.

Juan Antonio Bayona, director de 'La sociedad de la nieve', premi a la millor pel·lícula espanyola, es va mostrar il·lusionat de rebre el guardó de mans de Belén Rueda. En una gala que va conjugar cinema i ràdio, el realitzador català va explicar que als protagonistes de 'La sociedad de la nieve' "la ràdio era l'únic que els mantenia units a casa perquè podien escoltar la ràdio d'Uruguai des dels Andes". Bayona, que va remarcar l'èxit que està tenint entre els joves, va destacar que la pel·lícula "ha posat el cinema al centre del debat en un temps en què hem de reivindicar constantment la cultura". "Gràcies per veure-la", va agrair l'actor Simón Hempe, que interpreta Coche Inciarte. "Estem honorant la vida de les 45 persones que viatjaven en aquell avió i els seus famílies".

En l'apartat de millor interpretació, Carolina Yuste, va agrair el premi per la seva interpretació de Conxita, la dona d'Eugenio a 'Saben aquell' afirmant "em sento superafortunada, em sento envoltada d'amor i envoltada de gent bonica. Ho vull compartir amb totes les Conxites, és un homenatge preciós". Yuste va destacar que David Trueba expliqués la història fent "un acte de justícia a totes les dones a l'ombra dels homes". Per la seva banda, Clara Méndez-Leite va agrair el premi al millor actor que va recollir en nom del seu marit, Alberto Ammam, protagonista d''Upon entry'.

I justament 'Upon entry', participada per RTVE, ha estat destacada en aquesta edició dels Premis Sant Jordi com a millor òpera prima. Els seus directors, Alejandro Rojas i Juan Sebastián Vásquez, i el productor Carles Torras, es van mostrar emocionats. Carles Torras: "Ens fa molta il·lusió rebre aquest premi perquè venim d'un recorregut on la pel·lícula ha guanyat més de 30 premis internacionals i s'ha estrenat a més de 29 països i rebre aquest premi a casa, a Barcelona, és una meravella". També s'ha volgut solidaritzar amb totes les companyes de professió que reivindiquen que s'acabin els abusos i les violències masclistes a la indústria, "que les nostres produccions siguin un lloc segur per treballar". Per la seva banda, Juan Sebastián Vásquez va reivindicar les persones migrades: "Aportem molt a la cultura, no cal fer una pel·lícula per demostrar-ho, només amb estar al territori es comparteix bastant i s'aprèn moltíssim".

Un dels moments més emotius de la nit, que va fer aixecar els assistents de les cadires, va ser quan els periodistes Josep Cuní i Laura Barrachina van entregar a Maria Lluïsa Solà un premi especial, dobladora: "Intentaré no plorar, estic molt emocionada. Rebre aquest premi d'aquesta ciutat, la meva ciutat, on sempre he viscut, treballat i que tant estimo... Ho vull compartir amb totes les persones amb qui he treballat i amb les quals m'hauria agradat treballar, tota la gent dels estudis, els tècnics... i, evidentment amb els meus companys. Per a tots ells: aquest premi també és vostre".

La Rosa de Sant Jordi per a la millor pel·lícula espanyola va ser per '20.000 especies de abejas', participada per RTVE. La seva productora, Valérie Delpierre: "El més bonic de rebre un premi a la pel·lícula és el reconeixement a tota la gent que ha participat i quan ve del públic té un color especial". David Fernández va protagonitzar el moment més divertit de la gala quan es va vestir de rosa per recollir el premi a 'Barbie', Rosa de Sant Jordi a millor pel·lícula internacional.

També en l'apartat internacional, 'Los asesinos de la luna', de Martin Scorsese, va ser guardonada amb el premi a la millor pel·lícula estrangera. Lily Gladstone i Cillliam Murphy van merèixer els guardons a millors intèrprets estrangers.

La gala, dirigida per Maria Eizaguirre enguany tenia com a leitmotiv el centenari de la ràdio, la van conduir Gemma Nierga i David Fernández, amb la col·laboració especial de Sílvia Tarragona, que va fer de fil conductor radiofònic des de la Cúpula del Coliseum. El cineasta nord-americà Woody Allen, director de la mítica 'Días de radio' va rebre un premi especial que va agrair en un vídeo des de Nova York.

Enguany, els Premis Sant Jordi van atorgar dos premis a la Indústria. La presidenta de l'Associació de Dones Cineastes i Mitjans Audiovisuals, CIMA, Cristina Andreu, ho va dedicar a les 1.200 persones que pertanyen a l'associació, que són de totes les categories. Andreu ha animat les més joves a seguir defensant la igualtat: "Les dones no tenim cap sostre de vidre per trencar".

Per la seva banda, l'equip de 'Versión española' en el seu 25è aniversari, va recollir el guardó. "Gràcies per considerar que el nostre treball mereix aquest reconeixement, és una escola d'espectadors amb consciència i voluntat de servei públic", va dir l'actriu i presentadora de l'espai, Cayetana Guillén Cuervo. Félix Piñuela, director: "És un premi a la constància i el compromís de TVE amb el cinema espanyol". El creador del programa, Santiago Tabernero es va mostrar agraït: "És molt bonic que ens honorem amb el prestigi d'un Sant Jordi". Pau Sufrategui va dedicar el guardó als convidats que han passat pel plató "per acostar el cinema als espectadors i a tots els companys que han passat per 'Versión española'".

La platea va rebre dempeus l'actriu Gemma Cuervo, reconeguda per la seva trajectòria. "Us estimo", va exclamar visiblement emocionada entre ovacions.

Les actuacions de Miss Caffeina, Roger Graells i Nebulossa van animar la gala. Nebulossa va interpretar 'Zorra', la cançó que representarà TVE al Festival d'Eurovisió a Malmö el pròxim 12 de maig, i 'A quién le importa', d'Alaska y Dinarama. La gala, que es va emetre en directe a La 2, es pot tornar a veure a RTVE Play Catalunya