Enlaces accesibilidad
Premis Continuarà - Culturas 2

RTVE Catalunya va lliurar anit els Premis Continuarà - Culturas 2, en la seva 26 edició

  • Maria Barbal, Sara Búho, Celia Freijeiro, Maria Arnal i la Ficció Sonora de RNE són alguns dels premiats
  • L'acte de lliurament, que va tenir lloc a la terrassa de l'Hotel Casa Fuster de Barcelona, va aplegar més de 200 persones

Per
Foto de família dels Premis Continuarà - Culturas 2 2024
Foto de família dels Premis Continuarà - Culturas 2 2024 Moisès Soler / RTVE Catalunya

L'escriptora Maria Barbal i la poetessa Sara Búho, l'actriu Ainara Elejalde, l'actriu i productora Celia Freijeiro, l'actor i productor Mac Clotet, el pintor Perico Pastor, el ballarí Sergio Bernal, el pastisser Miquel Guarro, els músics Maria Arnal i Alfred Garcia, la muntadora de cinema Teresa Font, la Ficción Sonora de RNE i el Festival de Cap Roig van recollir anit els seus guardons de la 26a edició dels Premis Continuarà – Culturas 2.

El premi, un pastís amb forma de C de cultura elaborat pel pastisser Yann Duytsche, reconeixen professionals de la cultura que han destacat en els seus àmbits. L'acte va tenir lloc a l'Hotel Casa Fuster de Barcelona, punt de trobada de l'àmbit cultural i de la societat catalana.

El premi és una C de cultura del pastisser Yann Duytsche

El premi és una C de cultura del pastisser Yann Duytsche

RTVE Catalunya va guardonar l'escriptora catalana Maria Barbal, que amb una prosa rica i acurada va fer descobrir el Pallars al públic. La guanyadora de guardons com el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, va agrair un premi "que es dona a persones de diferents vessants de la cultura, que d'una manera o una altra estan lligades amb la paraula, l'altra cara dels pensaments: la paraula interpretada, dita, dibuixada i fins i tot ballada". La poetessa Sara Búho, que va saltar a la palestra publicant poemes per Instagram, es va sentir aclaparada de "trobar-se amb gent amb tantíssim talent i tanta gent sostenint el talent" i va reivindicar: "Necessitem exercitar amb contundència la tendresa i l'empatia, necessitem poesia".

L'actriu Ainara Elejalde es va mostrar sorpresa per un guardó "que no m'esperava" i va agrair el suport de la seva família i l'oportunitat que li va donar Elena Trapé amb el seu paper de debut a 'Els encantats'. L'actor i productor Marc Clotet va agrair el premi a RTVE, "una casa a la qual he estat sempre lligat. Em fa molta il·lusió perquè és el primer que rebo per la meva trajectòria". També va agrair l'aposta de RTVE Play "que va creure en el projecte d''Això no és Suècia' quan era només una idea". Per la seva banda, l'actriu i productora Celia Freijeiro, una de les cares més reconegudes de la petita i la gran pantalla espanyoles, va voler compartir el guardó "amb tot l'equip de la Societat Cervantina: una trinxera cultural al bell centre de Madrid, que compartim amb creadors emergents. A tots els que han apostat, creat i omplert aquest espai d'art i de cultura, aquest premi és vostre, no meu". L'actriu va acabar reivindicant que la cultura viatgi "a tots els racons. Que visquin els espais de resistència!".

Benigno Moreno i Mayca Aguilera, responsables de 'Ficción sonora', les ficcions radiofòniques que RNE realitza des del 2005 van recollir ahir un Premi Continuarà – Culturas 2 per la seva contribució a la difusió cultural utilitzant el poder del so i les interpretacions tant d'obres clàssiques com contemporànies. Moreno va agrair el premi: "És un plaer saber que l'emoció a través del so arribi als oients".

La màgia del setè art està sens dubte marcada pel muntatge. La muntadora de cinema Teresa Font va agrair el reconeixement: "No és gaire habitual donar un premi de cultura a un dels oficis del cinema com és el muntatge, considerat un ofici tècnic. Però he de dir que el muntatge és l'essència mateixa del cinema, així que aprofito per defensar la part creativa i artística del meu ofici, que fem amb sensibilitat i que contribueix a la forma definitiva de les pel·lícules".

Pel que fa a la música, la cantant i compositora Maria Arnal va recollir un Premi Continuarà – Culturas 2 2024 per ser una de les veus més destacades, trencadores i personals del panorama musical actual. Arnal va agrair el premi, que va qualificar d'inesperat, "al meu equip i al meu públic, que dona suport a aquest exercici de llibertat que intento exercir; una llibertat que de vegades és difícil de viure, però que sempre, sempre dona premis". La cantant va concloure reivindicant que la necessitat de la cultura, especialment "la cultura de la pau, tan necessària, i el vull dedicar a Palestina". Per la seva banda, Alfred García, que va saltar a la fama en l'edició del 2017 d'OT i representar RTVE al Festival d'Eurovisió del 2018, va dir que "el premi és haver passat de tocar al hall d'aquest hotel a fer gires". García, que es va definir com "un obrer de la música" va dedicar el premi emocionat als seus pares.

RTVE Catalunya també va premiar anit el pintor i il·lustrador Perico Pastor, que es va mostrar molt agraït pel premi i per l'encàrrec de decorar el plató del programa 'Noms propis': "Els encàrrecs són un regal, un repte que ha de confrontar el que fas cada dia al desig d'una altra persona, és compartir al màxim. Moltes gràcies!"

El ballarí reconegut internacionalment Sergio Bernal es va mostrar emocionat de rebre el Premi Continuarà – Culturas 2 a Barcelona, "una ciutat que adoro, és la meva segona llar. Aquest és un premi a la dansa, una professió que necessita suport. És una professió que parteix de l'emoció i que conquereix el cor de tothom".

El pastisser Miquel Guarro, excap de pastisseria de la Hoffman Barcelona, que acaba d'emprendre una carrera en solitari, es va mostrar molt agraït per rebre un premi de cultura. "Em sento un infiltrat, jo només soc un pastisser que ho intenta fer de la millor manera", va dir, a la vegada que reivindicar la pastisseria "de tota la vida".

També va rebre un reconeixement el Festival de Cap Roig, que, en paraules del seu director, Juli Guiu, es van mostrar "molt feliços de rebre aquest premi de cultura tan consolidat".

RTVE

anterior siguiente