Enlaces accesibilidad
Aniversari RNE a Catalunya

RNE celebra avui el 75è aniversari de les primeres emissions continuades a Catalunya

  • El 6 de juny de 1949 van arrencar les emissions des dels estudis situats a la Gran Via de Barcelona
  • Des de la seu de Barcelona es van realitzar programes d'èxit, com 'Fantasía', amb Federico Gallo, i el 'Teatro invisible' de Juan Manuel Soriano

Per
Cafè d'idees - Celebrem els 75 anys de RNE a Barcelona

Avui se celebren els 75 anys de les primeres emissions continuades de RNE a Catalunya, per on han passat nombroses veus històriques de la ràdio i grans professionals que la van fer créixer.

Fa 75 anys que van començar les emissions continuades de RNE a Catalunya després d'un període en què només s'emetien butlletins informatius i diaris. Aquell 6 de juny de 1949, els oients van poder sentir les veus de Maria Esther Jaumot i Jorge Arandes, dos dels locutors que, amb Federico Gallo, Eduardo Berraondo, Victoria Lucio i Lola Martínez, van entrar a formar part de l'emissora després d'un curs organitzat per Joan Viñas.

Des dels estudis situats al 645 de la Gran Via de Barcelona, es van començar a emetre programes amb veu pròpia per a tot el territori espanyol, com l'espai 'Fantasía' dels dissabtes, amb Jorge Arandes i Federico Gallo; l'irrepetible 'Teatro Invisible', de Juan Manuel Soriano, i 'Compases de madrugada' de José María Tavera. També es van començar a emetre les retransmissions de les representacions d'òpera des del Gran Teatre del Liceu.

Primeres emissions de RNE a Barcelona

Primeres emissions de RNE a Barcelona

Tres anys després, el 25 de maig de 1952, RNE es va desplaçar al número 1 del Passeig de Gràcia, des d'on durant la dècada dels setanta va anar incrementar la programació en català amb programes com 'De tot arreu', 'Lliçons de català' i 'Imatges barcelonines'. El 13 de desembre de 1976 va començar les seves emissions Ràdio 4, la primera emissora en català. "Bon dia, amics, benvinguts a Ràdio 4, l’emissora que us parla en català" van ser les paraules de Joan Albert Argerich amb què començaren les emissions regulars de l'emissora.

Des del 23 d'abril del 2008 RNE a Catalunya és als estudis del carrer Roc Boronat, 127.

Avui, el programa 'Cafè d'idees', ha entrevistat dos veterans de la ràdio: el tècnic d'enllaços Vicente Amado i el redactor Pep Adell, que han explicat anècdotes de la seva trajectòria. Amado ha recordat la visita que va fer amb Ricard Fernández Deu a Saint-Martin-le-Beau per entrevistar-hi el president Josep Tarradellas. Per la seva banda, Adell ha destacat l'aportació cultural des de RNE a Barcelona per a tot Espanya, amb programes com el 'Teatro Invisible', ideat per Juan Manuel Soriano, o la creació de l'Orquestra de Cambra de RNE a Barcelona. Adell també ha explicat la seva tasca per donar visibilitat als perfils femenins de la ràdio, sovint ignorats, com el cas de "María Matilde Almendros, probablement la primera locutora i actriu que va dirigir els seus programes". Pots recuperar l'entrevista aquí.

60 anys de la inauguració del Centre Emissor del Nord-est

El 23 d'abril d'enguany també s'han celebrat 60 anys de la posada en marxa del Centre Emissor del Nordest, inaugurat el 1964, instal·lat a Palau-solità i Plegamans.

 

RTVE

anterior siguiente