Enlaces accesibilidad
Documental

RTVE presenta el documental 'Women on Mars'

  • Vol posar en valor la presència de les dones a Mart
  • Dissabte, 22 de juny, a les 20:25h estrena en versió original en català a La 2 de RTVE Catalunya i a RTVE Play Catalunya 

Per
Foto de família 'Women on Mars'
Foto de família 'Women on Mars'

'Women on Mars' és una producció de B23 Films, amb la participació d'RTVE, la col·laboració de CSIC i la producció associada de Caixaforum+.   

                                                           

RTVE va presentar ahir, al CaixaForum Barcelona, 'Women on Mars', amb la presència d'algunes de les dones que van formar part de l'equip femení de la tripulació Hypatia I i diverses personalitats. El documental, que ja està disponible a les plataformes RTVE Play i CaixaForum+, es podrà veure demà, 20 de juny, a la nit, a les 00:45h a La 2, i el dissabte, 22 de juny, a les 20:25h en versió original, en català, a La 2 de RTVE Catalunya.

A l'acte, hi van participar Ana Montserrat Rosell, productora i directora del documental; Laura Folguera, directora de La 2 de RTVE; Pura Fernández, directora de l'Editorial CSIC, i Mireia Gubern, directora de la plataforma CaixaForum+. Folguera va destacar la importància de "donar visibilitat des de la televisió pública a la divulgació científica i a la creació de referents femenins".

Una idea que recull Alícia Gómez, directora de Producció de Programes de RTVE Catalunya: "El documental té vocació de crear vocacions científiques entre les nenes i les adolescents. Des de RTVE Catalunya sempre apostarem per aquests continguts, perquè és el nostre compromís, però també el nostre deure".

"Mitjançant la vivència de l'Hypatia I, la cinta també narra l'experiència de la dona a l'espai, que, malauradament, és molt curta", va explicar Ana Montserrat Rosell. Per això, Pura Fernández destaca que amb projectes així, "el CSIC intenta mostrar a la societat de quina manera s'investiga i de quina manera la recerca té un resultat pràctic".

La tripulant Laia Ribas, que treballa a l'Institut de Ciències del Mar del CSIC, va ser la responsable del projecte GreenHab, que, a la vegada que estudiava com creixeran les plantes al planeta vermell, els va proporcionar alguna verdura fresca: "No gaires, tocava a mig tomàquet xerri per persona i dia".

La física Neus Sabaté, investigadora a l'Institut de Microelectrònica de Barcelona del CSIC, va ser la responsable de generar energia amb la generació de bateries. Creu que el documental és important per "donar a conèixer perfils femenins en el sector de les ciències aplicades i l'espai [...] Quan jo vaig començar, l'única referència que teníem era Marie Curie".

Helena Arias Casals, estudiant d'Enginyeria mecànica, electrònica i física a la UPC i la UNED, ha crescut amb més referents femenins i afegeix: "Sempre li dic a les nenes que persegueixin els seus somnis, que ningú us digui que no podeu ser científiques"