Enlaces accesibilidad

La inauguració del Mil·lenari de Montserrat a RTVE Catalunya

  • La periodista Marga Lluch retransmet en directe l'inici dels actes commemoratius dels mil anys de la fundació de l’abadia
  • Fins a finals de 2025 estan previstes més de mil activitats religioses, culturals, socials i populars
  • El dissabte 7 de setembre a les 19:55h a La 2, Ràdio 4 i RTVE Play Catalunya i diumenge 8 a les 11h a RTVE Play Catalunya

Per
Foto aèria del Monestir de Montserrat
Monestir de Montserrat

RTVE Catalunya retransmet en directe l’inici de la celebració dels mil anys d’història del monestir de Montserrat. La commemoració comença aquest cap de setmana i conclourà el 8 de desembre de 2025. Durant aquests quinze mesos estan previstes un seguit d’activitats de caire religiós, cultural i popular amb les quals es vol posar de manifest allò que l’abadia ha representat al llarg dels seus mil anys d’història.

La periodista Marga Lluch serà l’encarregada de conduir i narrar la retransmissió en català que es podrà seguir dissabte 7 de setembre a partir de les 19:55h en directe per RTVE Play Catalunya, La 2 i Ràdio 4. A la resta d’Espanya s’oferirà per RTVE Play amb subtítols en castellà. D’altra banda, el diumenge 8 de setembre, a les 11h, s’oferirà per RTVE Play Catalunya la celebració de la litúrgia a la basílica, seguida de diferents mostres de cultura popular a la plaça de Santa Maria.

Dissabte està previst un acte institucional a l’interior de la Basílica de Santa Maria de l'Abadia de Montserrat que comptarà amb els parlaments del president de la Generalitat, Salvador Illa, del pare abat de Montserrat, Manel Gasch, i del prior i comissari del Mil·lenari, P. Bernat Juliol. Durant la celebració es podran escoltar diferents peces musicals, com 'Rondeau de la suite de symphonies’ de Mouret i ‘Te Deum (Prelude)’ de Charpentier, a càrrec de l'Orquestra Simfònica del Vallès; 'Welcome' d'en Bernat Vivancos, a càrrec de l'Escola Cantorum i 'Nigra Sum' de Pau Casals, cantat per l'Escolania de Montserrat. Conjuntament, l’Escola Cantorum i l’Escolania de Montserrat interpretaran 'Regina Coeli’ de P. Joan Cererols. A més, també es projectarà un videomapatge.

Mil anys d'història

El pròxim any 2025 es commemora el mil·lenari de la fundació del monestir de Montserrat per part d’Oliba, abat de Ripoll i de Cuixà i bisbe de Vic. La història ens diu que ja vers l’any 880 a la muntanya de Montserrat hi havia una petita ermita dedicada a la Mare de Déu. No fou fins unes dècades més tard, el 1025, quan un grup de monjos de Ripoll, enviats pel seu abat, van construir un cenobi benedictí al costat de l’esmentada ermita. Naixia així el monestir de Montserrat, que ha estat sempre marcat per aquesta doble vessant: monestir benedictí i santuari marià. És a dir, un lloc de pregària, de vida evangèlica, de pelegrinatge i d’esperança.

RTVE

anterior siguiente