Enlaces accesibilidad

RTVE Catalunya presenta la nova temporada 2024-2025 sota el lema "El millor cartell"

  • Gemma Nierga i Danae Boronat lideren els matins i les tardes de RTVE Catalunya
  • El millor cartell dels caps de setmana està format per Tània Sarrias, María Gómez, Anna Cler, Pep Plaza, Thais Villas i Sílvia Abril
  • I a partir de gener, Ana Boadas, Nerea Sanfe i David Fernández tornen amb nova temporada de 'Mapes mentals i 'De carrer'
  • RTVE Catalunya amplia la seva producció a nivell estatal amb '59 segundos', 'Trending copa' i 'Beatus ille' 
  • Ràdio 4 inicia temporada amb les estrenes de 'La matinera' de Natàlia Sánchez i Paula Ginés, 'L'entrellat' de Samanta Villar, 'De nit' de Sílvia Tarragona i 'Irrepetibles' de Carles Mesa

Per
Foto de família amb els presentadors i directius de la nova temporada de RTVE Catalunya 2024-25
Foto de família de la presentació de la nova temporada de RTVE Catalunya 2024-25 Josep Echaburu

RTVE Catalunya ha presentat aquest vespre la nova temporada 2024-2025 que estrena el proper dissabte 14 de setembre. Sota el lema 'El millor cartell' totes les cares de RTVE Catalunya s'han trobat a l'hotel Eurostars Grand Marina per presentar els seus programes. L'acte conduït per la subdirectora de Comunicació, Estratègia i Igualtat de RTVE Catalunya, Montse Tejera, ha comptat amb la presència de la directora de Comunicació i Participació de RTVE, María Eizaguirre, que ha donat la benvinguda i el tret de sortida a totes les novetats que venen aquesta temporada.

El director de RTVE Catalunya, Esteve Crespo, ha començat la presentació destacant que "RTVE Catalunya ha crescut en audiència i ha crescut en hores en català. La gent ens mira, ens escolta i ens reconeix tant a TVE Catalunya com a Ràdio 4". Ha explicat que "en aquesta nova temporada estarem més a prop del que sent, del que pensa i del que preocupa a la gent i per fer-ho tenim el millor cartell". "Les finestres de RTVE sumen l'oferta en català, una oferta que és transversal, per a tothom i en diferents suports", ha destacat.

També ha assistit a l'acte el conseller de Política Lingüística, Xavier Vidal, que ha explicat "vivim en un món en què cada vegada són més importants les pantalles, que són fonamentals per fer que qualsevol llengua sigui viable avui i tingui futur". Vidal ha recordat que RTVE va ser la primera d'emetre en català i que necessitem que hi hagi diversitat d’empreses i entitats que generin continguts, necessitem diversitat de veus. I des d’aquest punt de vista "l'aposta de RTVE per la llengua catalana és francament imprescindible".

La directora de Producció de Programes, Alícia Gómez, ha explicat que "arrenquem aquesta temporada amb moltíssima il·lusió i moltíssimes ganes i ho fem amb una programació molt diversa, en la qual hi haurà una mica de tot: informació, cultura, gastronomia, humor, ecologia... amb la que volem arribar a tots els públics". "Volem potenciar la informació i la formació des de l'entreteniment, tenint sempre clara la nostra vocació de servei públic, i volem potenciar molt la nostra presència al territori", ha destacat.

Dues de les novetats de RTVE Catalunya d'aquesta temporada són els programes 'En router' i 'La trampa'. La presentadora d'En router', Thais Villas, ha detallat que "és un programa on intentem esbrinar com les noves tecnologies canvien la vida de la gent, per bé i per malament". També ha remarcat que el programa intenta ajudar amb les tecnologies a la gent que té problemes, com la Conxita una senyora que té molts problemes de mobilitat i ha descobert que pot viatjar pel món a través del Google Maps. Per la seva banda, Pep Plaza, conductor de 'La trampa' ha destacat que li fa molta il·lusió aquesta nova aventura: "Després de tants anys d’estar darrere d’una màscara o una caracterització, el fet de poder arribar a les cases amb la cara neta, per entendre’ns, em fa molta il·lusió".

Durant l'acte, també s'han presentat les novetats de Ràdio 4. Pere Buhigas, director de Ràdio 4, ha explicat que comença la temporada 48, amb el lema de 'Descobreix-la', i ha convidat a tothom a descobrir-la a través de la ràdio, de RNE Audio i del web de Ràdio 4. "Us presentem una graella renovada de 30 programes, on sobretot volem que sigui una ràdio del diàleg".

Dues de les novetats de Ràdio 4 aquesta temporada són 'La matinera' i 'L'entrallat'. Natàlia Sánchez, conductora de la 'La matinera' ha detallat que és un programa que dona una mica la base de cap a on anirà l’actualitat, té molta cultura i entreteniment, "és una hora que hi ha moltíssima gent desperta i volem acostar-nos a tothom". "Que s’ho passin bé, que es despertin amb actitud i alegria, que fa molta falta", ha afegit. Per la seva banda, Samanta Villar, presentadora de 'L'entrellat', ha explicat: "Nosaltres fem informació i entreteniment. La informació més social, la del dia a dia, la dels temes que ens afecten: les escoles, la sanitat, el consum, el medi ambient... amb reflexió i amb temps". I acabat reivindicant que "a les 10h del matí volem una mica d’alegria. Ja ens han donat totes les males notícies i a partir d’aquí és celebrar, anar reflexionant, aprenent i celebrant".

Nova temporada de RTVE Catalunya

RTVE Catalunya estrena, a partir del dissabte 14 de setembre, la nova temporada 2024-25, amb el lema 'El millor cartell', perquè aquesta temporada tenim el millor cartell.

Estrenes en català

RTVE Catalunya estrena els diumenges al migdia, a La 2, dues novetats: 'La trampa' amb Pep Plaza i 'En router' amb Thais Villas.

'La trampa', un espai d'entrevistes amb humor, intriga i joc

Diumenge, 15 de setembre, a les 14h a La 2 s'estrena 'La trampa'. L'actor i imitador Pep Plaza n'és el presentador, però també el concursant: haurà d'intentar no caure a la trampa que li pararà la convidada o el convidat. Durant la conversa explicaran anècdotes interessants i divertides sobre la seva vida. Una d'elles, però, serà mentida. Al final del programa, Pep Plaza haurà d'endevinar quina és. També, des de casa, els espectadors podran jugar a veure si l'encerten.

'La Trampa' és un nou espai d'entrevistes amb intriga i joc fins al final i, sobretot, humor. Perquè amb Pep Plaza, l'home de les mil cares, mai se sap per quin personatge és abduït. I per si a cada programa els espectadors es queden amb ganes de més, 'La trampa' també es podrà veure a RTVE Play amb una versió més llarga que la que s'emetrà cada setmana per La 2. 

 'En router', la digitalització a les zones rurals

Després de 'La trampa' s'estrena a les 14:10h a La 2 'En router'. La periodista Thais Villas recorre Catalunya en furgoneta per conèixer la realitat de la digitalització de les zones rurals del país. Durant el seu recorregut coneixerà històries personals dels seus habitants i les diferents situacions que genera la convivència amb els nous entorns digitals. L'objectiu del programa és donar a conèixer els diferents nivells de digitalització de les àrees rurals. 'En router' també parlarà d'alguns dels problemes que genera i intentarà aportar el seu granet de sorra per buscar una solució.

'En router' forma part de les accions de RTVE en el marc del 'Pacto por la Generación D', el programa de conscienciació dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Finançat pels Fons Europeus Next Generation EU i coordinat pel Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, el projecte té com a objectiu formar la ciutadania en els nous reptes del món digital.

El Festival d'Eurovisió Junior 2024 i el Festival Eurovisió 2025, en català a RTVE Catalunya

El XXII Festival de la Cançó d'Eurovisió Junior per primera vegada en català

Per primera vegada, el Festival Eurojunior es podrà seguir en català pel dual de La 1, Ràdio 4 i RTVE Play Catalunya. La cita serà el 16 de novembre. Organitzat per RTVE i la Unió Europea de Radiodifusió, és també la primera vegada que se celebra a Espanya i també el primer festival eurovisiu que es fa al país des del Festival d'Eurovisió de 1969.

RTVE Catalunya es bolca en el Festival d'Eurovisió 2025

Després de l'èxit de la passada edició del Festival d'Eurovisió que, per primera vegada a la història es va poder seguir en català per RTVE Catalunya, els eurofans també tenen una nova cita el 2025, pel dual de La 1, Ràdio 4 i RTVE Play Catalunya.

Consolidació dels magazins  'Cafè d'idees' i 'L'Altaveu', de dilluns a divendres a La 2 en català

'Cafè d'idees', la referència informativa dels matins a La 2, Ràdio 4 i al Canal 24 horas

El premiat programa 'Cafè d'idees', l'aposta informativa i d'actualitat de la franja matinal de RTVE Catalunya, estrena la seva cinquena temporada. Dirigit i presentat per Gemma Nierga, amb Lorena Amo com a presentadora en la part informativa, compta amb una entrevista central, una tertúlia d'actualitat amb diferents protagonistes i diverses seccions, amb col·laboradors com Víctor Amela, Queco Novell i Pep Prieto. De producció pròpia, 'Cafè d'idees' comença la temporada consolidat com un programa de referència informativa a Catalunya.

S'emet en simulcast de dilluns a divendres de 8h a 10h a La 2, Ràdio 4 i al Canal 24 horas.

'L'altaveu' amb Danae Boronat, estrena noves seccions

Després dels 'Grans documentals' en català, les tardes de La 2 són de 'L'altaveu'. El magazín s'emet de dilluns a divendres a les 17:20h. La presentadora Danae Boronat continua liderant un equip ja consolidat en el que s'incorporen nous col·laboradors i noves seccions.

Actualitat social i successos amb una nova col·laboradora, la periodista Marta Català. I continguts relacionats amb el lifestyle i les tendències, amb l'equip habitual format per Juan Avellaneda, Óscar Broc, Sergi Ramos, Neus Sala, Rebeca Carranco, Xavier Pérez Esquerdo, i Marta Muntaner, al que s'hi afegeix  la periodista Lorena Vázquez. Chelo García-Cortés seguirà amb  'La Cheloteca', però també vol sorprendre amb una nova secció on recorrerà diferents indrets de Catalunya per conèixer les seves festes i actes populars. A la cita de 'L'Altaveu' no faltaran Evelyn Segura amb l'actualitat mediambiental i Marco Chiazza amb l'estudi del dia. El programa, que estrena un nou set, comptarà també amb una secció de nutrició.

Cap de setmana a La 2 en català

Els dissabtes: 'Punts de vista', 'Va de verd', 'Noms propis' i 'El cinema de La 2'

'Punts de vista'

El programa cultural de RTVE Catalunya 'Punts de vista', que s'emetrà els dissabtes a les 13:50h, continuarà treballant per ser el punt de trobada de referència cultural a Catalunya.  

'Punts de Vista', presentat per Tània Sarrias, engega la seva sisena temporada i vol seguir apostant per les actuacions en directe. Comptarà a més, amb l'habitual planter de col·laboradors format per Paula Hergar, Víctor Clares, Dolo Beltran, Desirée de Fez, Míriam Tortosa, Cristina Sala, Oriol Bartumeu i Impro Barcelona.

'Va de verd'

'Va de Verd' enceta la seva cinquena temporada, amb María Gómez al capdavant i amb canvi de dia d'emissió, ara els dissabtes a les 14:35h. Al primer programa, María Gómez visita l'hort de la cantautora Rozalén. Altres continguts seran les plantes en perill d'extinció, l'anatomia de les plantes, begudes vegetals, la poda, els bolets, els arbres, les plantes que venen d'Àfrica, pintura i plantes i l'I+D vegetal. Tot plegat, sempre des d'una mirada diferent, propera i entenedora.

'Noms propis'

Els dissabtes a les 15:05h presentat i dirigit per Anna Cler, 'Noms propis', estrena l'11a temporada. El programa d'entrevistes de RTVE Catalunya acull converses en un ambient càlid i intimista, per tal de descobrir nous personatges, nous talents de tots els àmbits de l'esfera pública i privada. Aquesta temporada engega amb Aurora Catà com a convidada. D'altres 'Noms propis' seran Francesc Torralba, Elisenda Roca, Núria González i Rocco Steinhäuser, entre altres.

'El cinema de La 2'

Les nits dels dissabtes a La 2 de RTVE Catalunya són pel millor cinema internacional en català a 'El cinema de La 2'. Una cita ineludible pels espectadors a partir de les 22 hores i també a la carta a RTVE Play, on s'han doblat el nombre de visualitzacions respecte a la temporada passada.

Els diumenges: 'La missa', 'Calidoscopi', 'La trampa', 'En router' i 'La recepta perduda'

'La Missa'

Els diumenges comencen a les 10:30h amb 'La Missa', el programa més antic de la televisió en català. 'La Missa' es retransmet des de la capella del Col·legi Pureza de María de Sant Cugat del Vallès, presidida per Mn. Carles Cahuana.

Els 65 anys de RTVE Catalunya a 'Calidoscopi'

Segueix a les 11:15h 'Calidoscopi', dirigit i presentat per Raül Díaz, que aquesta nova temporada presenta un especial dedicat als 65 anys d'història de RTVE Catalunya. A través de la música, l'humor i les curiositats del Fons Documental de RTVE repassarà, dècada a dècada, tots els programes de la primera televisió que va parlar en català. Des de la primera emissió l'any 1959 en blanc i negre fins a l'actualitat en alta definició i a la carta. A més, comptarà amb convidats d'excepció com Irene Mir, una de les primeres presentadores de la televisió a Catalunya.

'La recepta perduda', estrena quarta temporada

I després de 'La trampa' i 'En router', els diumenges a les 14:40h una temporada més, Sílvia Abril ens convida a un viatge deliciós per Catalunya, descobrint receptes tradicionals i històries personals. Al llarg dels episodis de la quarta temporada de la 'La recepta perduda', Sílvia Abril viatjarà per diferents indrets per conèixer també el context històric i cultural que envolten les receptes. Tot plegat per explorar la riquesa i diversitat de les tradicions culinàries catalanes, i mostrant com el menjar ens uneix i enriqueix mútuament.

Properes estrenes al gener: 'Mapes mentals' i 'De carrer'

'Mapes mentals'

'Mapes mentals' estrenarà a partir de gener la segona temporada. El programa de psicologia i benestar emocional, presentat per Ana Boadas, aposta per la participació de la gent del carrer i per les cares conegudes. Lluís Gavaldà, Empar Moliner, Nandu Jubany, Oriol Mitjà i actors com Julio Manrique, Àgata Roca, Pep Plaza o Josep Maria Pou són alguns dels noms que hi participaran per sincerar-se i compartir aspectes incòmodes de la vida que a ells, com a tothom, també els afecten. Al llarg de 13 capítols, el programa abordarà qüestions com les emocions que es desperten amb la maternitat, la por de parlar en públic, els complexos físics, l'ansietat, la importància de saber dir 'no', les addiccions i la manera de relacionar-nos amb els adolescents. Gairebé 40 experts, entre psicòlegs, pedagogs, nutricionistes i neurocientífics, donen consells pràctics per viure amb més benestar i no oblidar-nos de nosaltres mateixos, dels nostres objectius i de la nostra felicitat.

'De carrer'

RTVE Catalunya continua apostant per fer territori i ja està tot a punt per estrenar la segona temporada de 'De carrer', un format dins del gènere documental i reality viatger que converteix a carrers i places de Catalunya en les veritables protagonistes. Cada programa se centra en quatre carrers descoberts pels presentadors David Fernández i Nerea Sanfe. En el seu viatge, tots dos conversaran amb persones que formen part del paisatge del carrer.

'Simfonola' i 'Únics'

'Simfonola' també continuarà aquesta temporada per fer un recorregut dels darrers 50 anys de música catalana, a través de 25 cançons extretes dels arxius de TVE i triades més enllà de tot prejudici, en català i en castellà, i reflectint els diversos gèneres: del cuplet al pop, passant per la rumba, el rock i la cançó d'autor, i de Raimon a Estopa. Un exercici emocionant a través de peces que conserven tot el seu poder i vigència.

També seguirà 'Únics', la sèrie documental de perfils biogràfics de catalans que començarà la seva tercera temporada centrat en persones destacades en l'àmbit de les arts escèniques.

RTVE Catalunya, centre de producció de referència per a la programació de RTVE

RTVE Catalunya es consolida com el centre de producció de referència per a la programació de tots els canals de TVE. Aquesta temporada, a 'Saber y ganar', 'El escarabajo verde', 'Cachitos de hierro y cromo', 'Imprescindibles', 'Latexou con Marc Giró', 'Para todos La 2', 'Repor', 'Culturas 2' i 'Aprendemos en Clan' s'afegeixen tres nous programes '59 segundos' a La 1, 'Trending copa' al Canal 24 horas i a La 1 per Catalunya, i 'Beatus ille' a La 2.

Sense oblidar els continguts del canal infantil Clan i el canal temàtic Teledeporte des d'on es poden seguir les grans cites esportives.

'59 segundos'

'59 segundos', és una de les grans apostes de La 1 per aquesta temporada. En directe, des de l'estudi 6 de RTVE a Catalunya, el mític programa arriba amb un format renovat, amb públic a plató i conduït per la periodista Gemma Nierga. En l'era del consum ràpid, incorporarà elements atractius per l'audiència on no només es parlarà de política. El que sí que manté és la seva essència: cada tertulià/participant té 59 segons per exposar la seva opinió sobre els assumptes principals de la setmana; passat aquest temps, el seu micròfon baixa.

'Trending Copa'

'Trending Copa' descobrirà tot el que envolta la Copa de l’Amèrica més enllà de la competició esportiva. S'acostarà a les més destacades activitats culturals previstes relacionades amb el mar: exposicions, concerts, col·loquis... Fixarà el focus en les iniciatives de Barcelona per impulsar l'economia blava, la sostenibilitat, la tecnologia i la innovació i en el llegat que li quedarà a la ciutat. Presentat i dirigit per Arsenio Cañada, comptarà també amb els periodistes esportius Marc Martín i Ernest Riveras.

Des del 6 de setembre, s'emet els divendres al Canal 24 horas, i els dissabtes a La 1 en desconnexió per a Catalunya.

'Beatus ille'

Des de la ciutat, el món rural es percep sovint com un àmbit homogeni, però aquesta visió no podria estar més lluny de la realitat. Cada poble té la seva pròpia idiosincràsia, la qual cosa els fa únics i diferents. L'objectiu de 'Beatus ille' és acostar als espectadors a aquestes comunitats, moltes de les quals tenen menys de mil habitants. Un exemple extrem és el de Ascaso, a Osca, amb només 7 habitants, que celebren cada any la mostra de cinema més petita del món. Aquests pobles mantenen vives les seves festes tradicionals o han creat nous esdeveniments per reivindicar la seva existència i evitar la seva desaparició. A través de set persones de cada localitat coneixerem el seu dia a dia i com s'enfronten a la vida des del món rural. El programa visitarà Burgui (Navarra), Cornudella (Tarragona), Alfarnate (Málaga), Mogarraz (Salamanca), La Albuera (Badajoz) i San Pedro de Manrique (Soria), entre altres.

Els informatius de RTVE Catalunya

Tota l'actualitat a 'L'Informatiu', a 'El vespre' i al programa setmanal d'actualitat parlamentària 'Aquí parlem'.

Al capdavant de 'L'Informatiu' continuen Aina Galduf, que condueix l'edició migdia, i Laura Mesa, a l'edició cap de setmana, juntament amb Albert Font, que s'encarrega de l'actualitat esportiva. Sònia Papell i Sergi Loras continuen oferint la informació meteorològica.

'El vespre', conduït per Quim Barnola, ofereix l'última hora de la jornada i analitza cada dia l'actualitat informativa amb la presència d'especialistes. De dilluns a divendres a les 19h pel Canal 24 horas.

L'actualitat parlamentària i política de Catalunya seguirà els caps de setmana amb Lluís Falgàs a 'Aquí parlem', els dissabtes 20:30h i diumenges 19:30h al Canal 24 horas.

Les novetats de Ràdio 4

Els matins de Ràdio 4 estaran liderats per grans periodistes del mitjà. 'La matinera', de 6h a 8h, serà el programa despertador amb Natàlia Sánchez i Paula Ginés. A més de la informació de servei i bona música per començar el dia, hi trobarem els apunts necessaris per estar connectats a l'actualitat. El relleu el prendrà l'equip de Gemma Nierga a la seva hora habitual, amb la cinquena temporada del 'Cafè d'idees'.

Li seguirà una altra estrena, de 10h a 12h, amb Samanta Villar que presenta el programa 'L'entrellat'. El focus estarà en els temes socials, el periodisme de solucions, les preocupacions dels ciutadans, però també donarà espai a la música i l'humor.

Al migdia estarem acompanyats per Xavier Collado i el seu 'Metròpoli', un maridatge de música i cultura. I just després de l'Informatiu Edició Migdia de les 13h, Ràdio 4 ofereix una franja de programes setmanals d'educació i diàleg social: 'Lletra lligada' amb Mª Cruz Hernández, 'Llibres, píxels i valors' amb Rosa de Diego, 'Vida verda' amb Pilar Sampietrro, 'D'on ets tu' amb Mohamed El Amrani i, com a novetat, el programa de diàleg intergeneracional 'Sentit de viure', dirigit per Manel Domínguez.

La programació de tarda arrenca a les 15h amb la bona música i l'activitat cultural de 'Sota Sospita' de Laura González. A continuació, 'Xavifòrnia', amb Xavi Martínez i Rosa de Diego, ens capbussarà de manera distesa en el món artístic amb convidats dels mons de la música, el cinema i les arts. I abans de les notícies del vespre, Carles Mesa estrenarà 'Irrepetibles' un nou programa d'entrevistes en profunditat.

A les 19h l'Edició Vespre desenvoluparà tota la informació del dia i a continuació Toni Marín i el seu 'El pla B' obriran un temps d'anàlisi sobre l'actualitat. A les 21h serà el torn d'Irene Desumbila, qui ens descobrirà el millor dels grups musicals emergents al nou programa 'La barrera del so'. Marga Lluch a 'Més que esports' ens portarà cada dia l'experiència vital d'una persona del món de l'esport. I per tancar la jornada a mitjanit, una de les grans apostes de la temporada, 'De nit', amb Sílvia Tarragona. Un programa amb el seu segell personal i inconfusible.

Els caps de setmana tenen el seu punt de trobada en el magazín renovat 'Són 4 dies', dirigit per Goyo Prados. També renoven la presència en antena 'Va de cine', amb Conxita Casanovas; 'Territori clandestí', amb Consol Sáenz; 'Sense memòria', amb Isabel Díaz; 'Plurals i singulars', amb Quim Esteban; 'L'hora clàssica', amb Marga Lluch; 'Catalunya exprés magazine', amb Joan Arenyes; 'Faristols', amb Elena García; 'Tot a Europa', dirigit per Francesc Cruanyes; 'El pop d'abans molava més', presentat per Roger Gascón; 'L'altra ràdio', amb Cinto Niqui, i com a novetat el programa de ciència i innovació 'Diga-li ciència', amb Núria Coll.

La nova programació comença aquest dilluns 9 de setembre i estarà disponible a la plataforma RNE àudio, on també es poden escoltar els pòdcasts de l'emissora.

 

RTVE

anterior siguiente