Esqueixada de bacallà, a 'La recepta perduda'
- Sílvia Abril visita Castelldefels per cuinar una de les receptes tradicionals més refrescants
- Diumenge, 13 d'octubre, a les 14:45h a La 2 de RTVE Catalunya i a RTVE Play Catalunya
'La recepta perduda' és un programa que pretén recuperar la flaire de les cuines d'antany de la mà de Sílvia Abril, alhora que fa un retrat humà dels pobles de Catalunya. S'emet els diumenges al migdia a La 2 i a RTVE Play Catalunya.
'La recepta perduda' continua la seva ruta pel territori descobrint la tradició gastronòmica i les històries més humanes de casa nostra. Aquesta setmana, Sílvia Abril viatja a Castelldefels, per cuinar l'amanida d'estiu per excel·lència: l'esqueixada de bacallà. En aquesta ciutat costera hi ha una tradició ben arrelada de menjar-ne i servir-ne en els primers merenderos que s'hi van obrir.
L'esqueixada és un dels plats del receptari català més representatius de la cuina estiuenca. És una amanida, però té la particularitat que refresca a base de bacallà, tomàquet i olives negres. En aquest capítol, Sílvia Abril prepara aquesta recepta de la mà de la Margarida, una dona de vuitanta-set anys amb una vitalitat envejable. Després, juntes, el degustaran menjant-ne una carmanyola a la platja de Castelldefels, molt ben acompanyades.
En el seu particular camí per aconseguir els ingredients, la Sílvia coneix al German, un pagès de 28 anys que li proposa fer una degustació d'unes varietats de tomàquet molt peculiars. També es troba una parella de skimboarders que li ensenyen a practicar aquest esport aquàtic, una mescla de skateboard i surf. Per últim, fa parada en una bacallaneria llegendària, on es troba amb la Fernanda i el Gastón, uns botiguers cosmopolites que tenen el monopoli del bacallà a la ciutat.
A més, el programa d'aquesta setmana repassa com ha canviat Castelldefels en els últims anys; i aprofundeix en l'univers dels tomàquets, aquest ingredient bàsic de la cuina catalana.