Enlaces accesibilidad
Va de verd

Plantes i foc, aquesta setmana a 'Va de verd'

  • El programa viatja a l'illa de La Palma per conèixer quin paper té el foc en els ecosistemes i com hi sobreviuen algunes espècies vegetals
  • Dissabte, 26 d'octubre, a les 14:35h a La 2
  • Tots els nostres continguts a RTVE Play Catalunya

Per
María Gómez, a 'Va de verd'
María Gómez, a 'Va de verd'

'Va de verd' és el programa de RTVE Catalunya dedicat a les plantes, l'horticultura i la jardineria. Conduït per María Gómez i dirigit per David Ruiz, s'emet els dissabtes a La 2.

Què són les plantes piròfiles? Com poden sobreviure i fins i tot prosperar després d’un incendi o una erupció volcànica? En aquest capítol, María Gómez i l'equip de 'Va de Verd' es desplacen fins a l’illa de La Palma per descobrir comunitats vegetals que estan en contacte amb la presència de foc i que han desenvolupat una sèrie de característiques adaptatives a la presència d’aquest element natural.

Amb l'objectiu de conèixer com les plantes s’adapten als incendis freqüents i quins processos ecològics es veuen afavorits pel foc, María Gómez entrevista a José Ramón Arévalo, catedràtic d’Ecologia de la Universidad de La Laguna. A més, ens endinsem en els boscos de pi canari per veure de prop com aquesta espècie es recupera després d’un incendi, gràcies a la seva escorça gruixuda i la seva capacitat de rebrotar.

María Gómez amb José Ramón Arévalo, a 'Va de verd'

María Gómez amb José Ramón Arévalo, a 'Va de verd'

Durant la visita a l'illa, el biòleg del Cabildo de La Palma, Félix Medina, explica a 'Va de verd' els efectes de l'erupció volcànica del Tajogaite a La Palma el 2021, que va afectar greument la vegetació local. També es comprovarà com ha evolucionat la flora de la zona i com els investigadors estan estudiant la recuperació del pi canari i altres espècies vegetals en zones cobertes de cendra volcànica.

El biòleg Félix Medina, a 'Va de verd'

El biòleg Félix Medina, a 'Va de verd'

Per la seva part, els molis ensenyaran com calcular la humitat que necessiten les nostres plantes i es donaran a conèixer algunes curiositats de la variant Cristata del Marginatocereus Marginatus. A més, aprendrem a fer una espelma amb cera de soja i un pa d’algues, i descobrirem algunes de les espècies de plantes autòctones de les Illes Canàries.

RTVE

anterior siguiente