Enlaces accesibilidad
60 anys en català

RTVE Catalunya celebra 60 anys en català

  • El 27 d'octubre de 1964 RTVE va emetre el primer programa en català, va ser l'obra de teatre 'La ferida lluminosa'
  • El dissabte 26 i diumenge 27 d'octubre, el centre de Sant Cugat organitza unes jornades de portes obertes per commemorar la fita
  • A més, el 'Calidoscopi' estrena aquest diumenge un programa especial que repassa tots aquests anys d'història televisiva

Per
Assistents a la jornada de portes obertes de RTVE Catalunya
Assistents a la jornada de portes obertes de RTVE Catalunya Josep Echaburu

Enguany fa 60 anys que es va poder veure per primera vegada televisió en català. Va ser el 27 d'octubre de 1964, quan RTVE Catalunya va emetre l'obra de teatre 'La ferida lluminosa'. Amb motiu d'aquest aniversari, l'últim cap de setmana d'octubre, s'han organitzat unes jornades de portes obertes als estudis de Sant Cugat del Vallès. També s'estrena un especial 'Calidoscopi' amb tot de records televisius, que repassa els 65 anys d'història de RTVE Catalunya.

La visita al centre, dissabte, ha comptat amb la presència de representants institucionals, membres del sector de la comunicació i d'empreses de la zona. Una trobada per recordar la història de RTVE Catalunya tot recorrent les instal·lacions del centre de producció de Sant Cugat. A l'arribada, María Eizaguirre, directora de Participación y Comunicación de RTVE i Esteve Crespo, director de RTVE Catalunya, han donat la benvinguda i ha agraït l'assistència en aquestes jornades.

El director de RTVE Catalunya, Esteve Crespo, durant la seva presentació al hall del recinte de RTVE, a Sant Cugat

El director de RTVE Catalunya, Esteve Crespo, durant la presentació Josep Echaburu

Unes jornades que, segons ha explicat Esteve Crespo, volen posar en valor "un moment que va ser molt important per la història de la televisió, si em permeteu, per la història de Catalunya i del nostre patrimoni en comú". I aquesta fita tan significativa, ha afegit, "és motiu per celebrar, per reivindicar i per compartir tot plegats".

Crespo també ha recordat diversos programes que s'han fet des de RTVE Catalunya en català al llarg d'aquests anys, com 'Mare nostrum', 'Giravolt' i 'Terra d'Escudella': "Van ser programes pioners creats per una escola de professionals, amb una manera de fer i entendre la televisió moderna i de qualitat, que mirava el que es feia a Europa". I ha volgut destacar la feina que des de 1959, primer a Miramar i després a Sant Cugat, s'ha fet i es continua fent: "Durant aquests 60 anys no hem deixat mai de parlar en català, ni tampoc de produir programes per la resta d'Espanya amb el talent i la creativitat d'aquí".

Visita guiada al control de l'estudi amb el cap de mitjans de RTVE Catalunya, Pedro Acosta

Visita guiada del cap de mitjans de RTVE Catalunya, Pedro Acosta amb els assistents Josep Echaburu

Durant el recorregut s'ha fet parada en el Museu de RTVE on es guarden autèntiques joies relacionades amb el món de la televisió i la ràdio. Després s'han visitat els platós on alguns dels presentadors i presentadores dels diferents programes que es fan des del centre, així com altres membres dels equips, han explicat les particularitats de cadascun d'ells.

Foto de família a l'estudi 1 de Sant Cugat on es realitza el programa L'Altaveu

Foto de família a l'estudi 1 de Sant Cugat on es realitza el programa L'Altaveu

El diumenge és el torn de les famílies dels treballadors i treballadores de RTVE Catalunya. Una ocasió especial que permet compartir amb els més propers l'espai de treball i la feina que s'hi fa cada dia.

60 anys d'emissió en català

La història de RTVE Catalunya comença el 14 de juliol de 1959 amb el programa 'Balcón del Mediterráneo'. En aquell moment, el locutor José Luis Barcelona va inaugurar els Estudis Miramar, un centre de producció situat a la muntanya de Montjuïc que va acollir programes d'èxit i va forjar grans professionals.

Les emissions en català es van iniciar l'octubre de 1964 amb l'obra de teatre 'La ferida lluminosa' de Josep Maria de Sagarra. A partir d'aquest moment, cada mes, durant una hora, es podia veure una peça teatral en català a la televisió. Van arribar a emetre's trenta-una obres en aquest espai, com 'Romeu, de cinc a nou', 'Els pastorets' i 'Mar i cel'.

L'any 1967 va aparèixer el programa 'Mare nostrum' i al 1973, 'Giravolt'. S'arribava així a les tres hores mensuals de programació en català. Un any més tard, es crearia 'Miramar', el primer espai informatiu dins del que començava a configurar-se com a circuit català, amb una durada diària de quinze minuts, de dilluns a divendres.

Van ser diverses les produccions que a partir d'aleshores es van anar incorporant a la programació en català. És el cas, entre d'altres, del recordat programa infantil 'Terra d'Escudella' (1977), la popular sèrie d'humor 'Dr. Caparrós' (1979), protagonitzada per Joan Capri i on participava un jove Joan Pera, i el programa musical 'Musical Express' (1980), dirigit i presentat per Àngel Casas, que va saber connectar amb els joves.

En aquest repàs de la història de RTVE Catalunya, cal destacar una altra data important: l'any 1983, quan el centre de producció es trasllada a les noves instal·lacions de Sant Cugat del Vallès. El 27 de juny d'aquell any van començar les emissions des dels nous estudis amb l'especial 'Adéu Miramar, bon dia Sant Cugat', un emotiu programa presentat per Anna Maria Solsona on es deia adeu al centre de Miramar per començar una nova etapa.

Actualment, el de Catalunya és el segon centre de producció més important de RTVE. Són més de 700 professionals, 19 edificis i set platós en ple funcionament. Cal afegir que en nombroses ocasions Sant Cugat ha esdevingut un centre pioner pel que fa a la innovació tecnològica. A més, el seu principal actiu continua sent els i les grans professionals que hi han treballat i hi treballen.

RTVE

anterior siguiente