Bolets, aquesta setmana a 'Va de verd'
- El programa explora el món dels bolets, la seva importància ecològica i com recol·lectar-los de manera segura
- Diumenge 17 de novembre, a les 13:45h a La 2
- Tots els nostres continguts a RTVE Play Catalunya
'Va de verd' és el programa de RTVE Catalunya dedicat a les plantes, l'horticultura i la jardineria. Conduït per María Gómez i dirigit per David Ruiz, s'emet els diumenges a La 2.
Aquesta setmana, María Gómez i l'equip de 'Va de verd' s'endinsen en el món dels bolets amb un episodi dedicat a descobrir les seves funcions dins dels ecosistemes, així com els beneficis i riscos del seu consum. Els espectadors coneixeran les diferents espècies de bolets comestibles i aprendran consells essencials per a la seva recol·lecció i cultiu responsable.
Els bolets són organismes enigmàtics que, tot i no tenir tija, fulles ni arrels com les plantes, formen part del verd que ens envolta i són essencials per als ecosistemes. A Catalunya es coneixen unes cinc mil espècies de bolets, però només poc més d’un centenar són comestibles. Això fa que la seva recol·lecció requereixi coneixement i precaució per evitar intoxicacions, ja que tot i les seves propietats beneficioses per al consum humà i animal, molts poden ser tòxics.
Per aquest motiu és fonamental seguir els consells d'experts com la micòloga Laia Ribas, que ens explica les peculiaritats morfològiques i toxicològiques d'algunes espècies de fongs. A més, en aquest programa, María Gómez acompanya el boletaire i educador ambiental Cristian Luque al Parc Natural del Montseny, on s’endinsen en la recol·lecció responsable de bolets. Sobre el terreny, l'expert ens comparteix la clau per trobar-los i collir-los de manera segura, tot reflexionant sobre la necessitat de regular aquesta pràctica.
Per la seva part, els molis expliquen com cultivar bolets des de casa i moltes més curiositats fascinants sobre el regne dels fongs.