El catxoflino, a 'La recepta perduda'
- Sílvia Abril visita Palafrugell per aprendre a cuinar aquest plat únic i conèixer la terra de Josep Pla, dels taps de suro i les havaneres
- Diumenge 17 de novembre a les 14:05h a La 2 i a RTVE Play Catalunya
'La recepta perduda' és un programa que pretén recuperar la flaire de les cuines d'antany de la mà de Sílvia Abril, alhora que fa un retrat humà dels pobles de Catalunya. S'emet els diumenges al migdia a La 2 i a RTVE Play Catalunya.
'La recepta perduda' continua la seva ruta pel territori descobrint la tradició gastronòmica i les històries més humanes de casa nostra. Aquesta setmana, Sílvia Abril viatja fins a Palafrugell per descobrir els secrets d'un plat únic, sorprenent i creatiu que cada vegada que es prepara és diferent: el catxoflino.
L'origen d'aquesta recepta, amb un nom ben curiós, sorgeix de les trobades dels treballadors del suro i els pescadors per gaudir els dies de festa. En aquest programa, comprovem que preparar el catxolfino no és fàcil. Primer, perquè és un mar i muntanya que combina molts ingredients i després perquè el resultat final depèn del talent artístic i la capacitat d'improvisació que té cadascú a la cuina.
Aquesta nova aventura gastronòmica porta 'La recepta perduda' fins a Palafrugell. Allà, Sílvia Abril, guiada per Pep Nadal, membre del grup d'havaneres Port-bo, descobreix els secrets d'aquest plat i la importància dels ingredients de proximitat. De la mà d'experts com Marçal Arumí i Joan Costa, aprèn sobre la indústria del suro, molt arrelada en aquesta terra. I acaba el seu recorregut prop del mar, on es troba amb una colla de pescadors locals per conèixer de prop la pesca artesanal.
A més, en aquest capítol, repassem la història d'aquesta comarca, el seu passat surer i pescador, el paisatge de l'Empordà vist des del mar i els secrets de l'escriptor Josep Pla, nascut en aquesta terra. La jornada culmina amb una xefla a la platja del Canadell cantant havaneres, en un episodi que destaca pel seu esperit festiu.