Enlaces accesibilidad
Imprescindibles

'Imprescindibles' recorda Antoni Tàpies en el centenari del seu naixement

  • 'Matèria en forma de_Tàpies 2024' es va preestrenar aquest dimecres a Barcelona, amb familiars de l'artista i experts que han participat en aquest treball
  • Estrena: Diumenge 24 de novembre, a les 21:30 hores a La 2 i a RTVE Play

Per
Cartell del documental sobre Tàpies
Cartell del documental sobre Tàpies

'Imprescindibles' va preestrenar aquest dimecres al Museu Tàpies de Barcelona 'Matèria en forma de_Tàpies 2024', una producció pròpia de RTVE escrita i dirigida per Núria Barreiro Gómez i Pilar Ruiz Cruz, com a homenatge a l'artista en el centenari del seu naixement i que es podrà veure aquest diumenge a La 2 i RTVE Play. L'acte va comptar amb l'assistència de familiars de l'artista i diverses de les persones que han participat en el documental, que actualitza la seva obra i la seva figura amb l'ajuda de l'Arxiu de RTVE i l'aportació d'artistes que parlen de manera molt personal del seu vincle amb l'obra del gran pintor català.

En la presentació, les creadores del documental van confessar que des d'un inici els agradava Tàpies, però s'han "acabat d'enamorar". Van explicar que aquest 'Imprescindibles' pretén donar una "visió actualitzada de l'artista català". En paraules de Núria Barreiro: "Es tracta de posar al dia la figura i l'obra de l'artista". També va destacar la "sort" d'haver pogut comptar amb l'artista Julio Vaquero com a assessor en el projecte: "Ens ha dirigit cap a un tipus de personatges que no són els habituals dins l'àmbit d'Antoni Tàpies, i això fa que el discurs del documental sigui diferent i sorprenent".

Per la seva banda, Pilar Ruiz va assenyalar que 'Matèria en forma de_Tàpies 2024' va dirigit a tota mena de públics: "La gent trobarà l'obra d'un artista extraordinari al qual de vegades no se l'ha entès suficient. Va ser un home dedicat a l'art i a la llibertat en una època, la franquista, en què era molt difícil ser artista aquí a Espanya". I va reivindicar la importància de la seva figura: "Hem de ser conscients d'això, i més en un moment com l'actual, en què estem perdent tantes llibertats i que les democràcies estan en perill"; i afegeix: "La gent jove ha de revisar Tàpies per entendre d'on venim".

Preestreno del Imprescindibles sobre Antoni Tàpies ayer en Barcelona

Preestreno del Imprescindibles sobre Antoni Tàpies ayer en Barcelona

Marcos Hernández, director d''Imprescindibles', va assenyalar que el pintor català generalment atrau la gent que sap molt d'art, però d'alguna manera no tenia aquesta connexió amb el gran públic que potser sí tenien Picasso o Dalí, que eren més populars. Segons explica, l'objectiu d'aquest treball és "que la gent s'adoni que Tàpies és el relleu d'ells, que és el següent gran artista espanyol que hi va haver al segle XX".

Hernández també va voler agrair la col·laboració de la família d'Antoni Tàpies durant tot el procés: "En un documental biogràfic és fonamental comptar amb el suport de la família, al final són ells qui coneixen la persona en la seva faceta més íntima". També la del Museu Tàpies per haver-se "bolcat" amb el projecte. "Fins i tot ens han deixat volar drons al terrat i també dins l'exposició. No conec cap museu del món que et deixi fer això".

Tapies, en su estudio

Tapies, en su estudio

'Matèria en forma de_Tàpies 2024'

Fa cent anys naixia a Barcelona Antoni Tàpies. El programa 'Imprescindibles' ha volgut celebrar la data actualitzant la seva obra i figura en aquest documental. Per fer-ho ha comptat amb l'ajuda de l'arxiu de RTVE i l'aportació de destacats artistes, experts i figures culturals que expliquen, de manera molt personal, el seu vincle amb l'obra del gran pintor català.

Els testimonis de Manuel Borja Villel, Victoria Cirlot, Cathleen Chaffee, Imma Prieto, Mónica Marull i Julio Vaquero serveixen de guia per desvetllar l'entrellat d'un estil que, no només per la densitat de la seva matèria, és únic i inconfusible. De la seva relació amb la poesia i la música parlen la poeta Miriam Reyes i els músics Adriana Calcanhotto i Francisco Contreras (Niño de Elche).

Tapies, en una imagen de archivo

Tapies, en una imagen de archivo

El documental també compta amb Cristina Iglesias, que va participar amb Tàpies a la Biennal de Venècia de 1993, i exposa la seva admiració i influència en els modes de treball i motius d'inspiració. El col·lectiu artístic Boa Mistura reivindica el seu llegat i ens l'acosta a altres expressions vigents avui, com el grafiti.

D'altra banda, el director de cinema Albert Serra comenta una de les seves pintures més significatives; i el fotògraf Pedro Madueño, que li va fer una foto icònica, la presenta i comparteix els records d'aquella sessió. A més, es donen a conèixer alguns dels moments més personals i íntims de l'autor a través del seu fill, Toni Tàpies Barba.

El documental 'Matèria en forma de_Tàpies 2024' mostra imatges gravades tant al Museu Reina Sofia, a Madrid, com al Museu Tàpies, a Barcelona. Aquest últim alberga actualment, i fins al gener de 2025, l'exposició 'La pràctica de l'art', dedicada al pintor i comissariada per Manuel Borja Villel. És la tercera seu que acull la mostra, després de passar pel Palais des Beaux-Arts de Brussel·les i el ja esmentat Museu Reina Sofía de Madrid. A més, per a l'ocasió, també s'ha rodat en escenaris emblemàtics com els dos tallers de l'artista, a la ciutat comtal i al Montseny.

RTVE

anterior siguiente