RTVE: la primera a Catalunya, la primera en català, suma ja 65 anys d'història
- Joan Pera, Jordi Hurtado, Elisenda Roca, Pep Plaza i Gisela, entre altres, comparteixen anècdotes de programes dels quals han format part
- L'especial 'Calidoscopi, 65 anys', que recorre aquestes més de sis dècades de televisió, ja està disponible a RTVE Play Catalunya
RTVE Catalunya suma ja 65 anys d'història. Són molts els programes i els professionals que en formen part, i també són molts els records que s'acumulen al llarg de tot aquest temps. Respecte als seus inicis, la manera d'entendre i de fer televisió ha canviat molt. Per aquells més nostàlgics i també per als més curiosos, a continuació es comparteixen un seguit d'entrevistes amb alguns testimonis que permeten conèixer, en alguns casos, i recordar, en altres, alguns dels moments clau d'aquesta important etapa televisiva.
Per commemorar l’aniversari, el programa 'Calidoscopi' ha preparat un especial en què Raül Díaz acompanyat d'Irene Mir, una de les primeres presentadores de televisió, repassen, dècada a dècada, molts dels programes de la primera televisió que va parlar en català. Des de la primera emissió l'any 1959 en blanc i negre fins a l'actualitat en alta definició i a la carta. Seguint l’estela d’aquest viatge a través del Fons Documental de RTVE, a continuació es recuperen alguns dels programes més icònics d'aquests anys i s'entrevista alguns dels seus protagonistes.
'La ferida lluminosa'
Un moment rellevant en la història de RTVE Catalunya i, en general de la televisió, va ser quan es va poder veure per primera vegada un programa en català. Va ser el 27 d'octubre de 1964 amb l'emissió de l'obra de teatre 'La ferida lluminosa', de Josep Maria de Sagarra.
Sobre com va ser aquesta fita, s'ha entrevistat Salvador Sumsi que, en aquella època, estava fent de meritori als estudis de Miramar. Segons explica, els mitjans de què disposaven eren força limitats i entre tots ho feien tot: "Era una feina totalment artesanal". Al respecte comparteix anècdotes que permeten fer-se una idea de com van ser els inicis de RTVE Catalunya. Ell és història viva de la televisió.
'Doctor Caparrós'
Amb els anys, a poc a poc, s'anaven incorporant noves produccions a la programació en català. És el cas de la popular sèrie d'humor 'Doctor Caparrós' (1979), protagonitzada per Joan Capri i on participava un jove Joan Pera. L'actor confessa: "És un programa al qual tinc molt de carinyo".
Amb certa nostàlgia, Pera, reconeix que Capri va ser el seu "gran mestre" i recorda alguna anècdota de les gravacions, que es feien amb públic a l'estudi i que va suposar un pas més pels pioners de la televisió en català: "En escena ens ho passàvem molt bé, era una explosió de rialles".
'Si lo sé no vengo'
A la dècada dels 80 es va començar a fer des de RTVE Catalunya aquest concurs que s'emetia a nivell estatal i que va tenir un gran èxit. El presentava Jordi Hurtado, qui explica que era un programa "molt boig i original", ja que es combinaven proves d'habilitat, velocitat i enginy amb preguntes de cultura general. El concursant, al final de la seva participació, aconseguia un viatge pel total de quilòmetres acumulats durant el programa.
Hurtado rememora alguns dels moments més icònics que es van viure a 'Si lo sé no vengo'. Com, per exemple, quan van fer ploure al plató per recrear l'escena de 'Cantando bajo la lluvia', quan van convertir el pàrquing del centre de producció de Sant Cugat en una pel·lícula d'Indiana Jones, i quan van gravar per mig món amb Emilio Aragó com a concursant.
'Cifras y letras'
Tant si ets més de xifres com de lletres, segur que has sentit a parlar d'aquest històric concurs que es feia des de RTVE Catalunya i que es va emetre per La 2 entre 1991 i 1996. ‘Cifras y letras’ estava presentat per Elisenda Roca, que avui en dia és la veu d'un altre programa mític 'Saber y ganar'.
Roca explica que era un programa "singular" que es va cuidar molt, amb el qual s'ho passaven molt bé i que va aconseguir diversos reconeixements. A més, confessa que ella no era una gran amant de les xifres, però arran del concurs i de jugar, també hi va acabar connectant.
'No te rías que es peor'
Recordes aquest concurs en què els participants havien de sotmetre's a diverses proves sense riure? Hi col·laboraven humoristes com Paco Aguilar, Pedro Reyes i Barragán. Va tenir cinc etapes entre 1990 i 1995, i va ser presentat per Jordi Estadella, Ramón García, Miguel Ortiz i Míriam Díaz Aroca. Curiosament, navegant per l'arxiu de RTVE, es pot trobar un jove Pep Plaza participant-hi.
L'actor, còmic i actual presentador de 'La trampa' va viure la seva primera experiència televisiva a nivell nacional a 'No te rías que es peor'. Hi va tenir molt a veure el seu avi, qui li insistia molt perquè s'hi presentés. Plaza recorda les proves que va haver de superar, la imitació que va fer de Barragán, la cançó que va interpretar de l'Orquestra Mondragón i altres anècdotes simpàtiques de l'experiència. Com era d’esperar, va tenir molt èxit i va aconseguir diversos premis.
'Barri Sèsam'
Aquest format va ser inventat als Estats Units i es va convertir en un espai de referència dedicat als més petits en què es tractaven conceptes educatius i aspectes de la vida quotidiana, des d'una perspectiva didàctica. L'any 1996 arriba a RTVE Catalunya.
Joan Bentallé i Rosa Pou, que van donar a vida a Bluki i Vera, respectivament, expliquen que "no era una feina, era un somni". Bentallé i Pou comparteixen curiositats i secrets del programa i de com feien les gravacions. Des de les particularitats dels ninos fins a perquè feien servir l'expressió "caballito blanco" durant el rodatge. A més, reivindiquen que el món dels muppets és una "meravella i s'ha de redescobrir, reinventar i confiar en ells. TVE ho ha fet sempre i ha de tornar a creure en això".
'OT'
En aquest recorregut per la història de RTVE Catalunya no es pot oblidar el format que va revolucionar el món de la música i la televisió: 'Operación Triunfo'. Setze concursants que entraven en una acadèmia perseguint un somni, dedicar-se professionalment a la música.
De la primera edició en el 2001 van sorgir artistes que han assolit un gran èxit com David Bisbal, David Bustamante, Chenoa, Rosa López i Gisela. La cantant catalana confessa que aquella experiència li va canviar la vida. A més, recorda alguns dels moments més especials que hi va viure.