"Els nous catalans", 19 d'0ctubre
Aquesta setmana a 'Els nous catalans' tres nous reportatges: Una història de coratge, La cuina dels fiords i Un capellà a l'Índia
El primer reportatge titulat Una història de coratge parla de l'Osman Umar, un noi de Ghana que després de moltes penúries va arribar a Espanya en pastera. A més, en només tres anys s'ha adaptat plenament a la societat catalana.
L'Ousman Umar va néixer fa vint anys a un poble de Ghana. Als nou anys, va abandonar una vida que el constrenyia per anar a treballar de soldador i als 14, va embrancar-se en una aventura gairebé impossible: marxar a peu cap a Líbia. Pel camí, va perdre molts companys, i també la innocència. Allà, mentre feia feines per poder sobreviure, va forjar el somni europeu. Després d'un intent fallit d'arribar amb pastera des del Sàhara occidental fins a les Canàries, va poder arribar a Espanya: tenia 17 anys. A Barcelona, el primer dia de ser-hi, va conèixer la Montse, que el va ajudar i que l'ha acollit com un fill. Ara l'Ousman té una nova família, treballa, començarà el batxillerat i és casteller. En només tres anys s'ha integrat plenament en una societat que tenia idealitzada i que li ha fet canviar la seva concepció del món.
CUINA NORUEGA I UN INDI CAPELLÀ
Més enllà del seu afamat salmó i de la carn de ren pròpia de la dieta escandinava, els noruecs són posseïdors d'una tradició culinària molt diversa i genuïna. Avui descobrirem, amb La cuina dels fiords, alguns d'aquests sabors gràcies a la Mette, una estudiant de comunicació instal·lada a Barcelona des de fa 5 anys, i de la seva família, que l'ha vinguda a visitar. Amb tots ells aprendrem a cuinar el Janssons Freestelse (en català, la temptació de Jansson); el far i kal, un plat que durant anys fou molt comú entre les classes treballadores, i el lax med sherrysas, una de les moltes propostes per preparar el salmó de la gastronomia de Noruega. Per acabar, cafè, molt cafè. I és que en aquest país nòrdic en consumeixen 160 litres per persona a l'any.
L'últim reportatge s'anomena Un capellà a l'Índia. En Prakash Chukka pertany a la casta dels intocables de l'Índia; i a Catalunya, és el rector de la parròquia de Santa Maria de Palautordera. Fa 15 anys, la seva vocació catòlica el va portar a Catalunya i en aquest temps s'ha guanyat el cor dels seus feligresos i dels alumnes de l'Escola Claret de Sabadell. De Catalunya valora la veu que es dóna als infants però critica que a Europa la família no té tanta importància com a la seva terra.
Els nous catalans és un programa, dirigit per Antoni Font, que vol donar a conèixer el nou mapa social del territori català.