Enlaces accesibilidad
TVE en català

"Els nous catalans", 7 de desembre

  • L'equip del programa ha visitat el barri del Fondo de Santa Coloma de Gramenet per comprovar com es guanyen la vida els comerciants immigrants. A més, veurem els tallers que organitza la Fundació Èxit per a alguns dels 80.000 joves de Catalunya que són a l'atur.

Per
Els nous catalans - Les portes de la convivencia

Les portes de la convivència

El Muhamad ha obert un dels últims kebabs al barri. L'Ismail fa dos anys que atrau clients de fora la ciutat que arrriben a la seva botiga de mobles exòtics a buscar bones idees de decoració. Ells formen part del 30% de comerciants estrangers que des de fa 4 anys han apostat per guanyar-se la vida a la barriada del Fondo de Santa Coloma de Gramenet. Des de fa dos anys una nova associació de botiguers autòctons i estrangers ha començat a integrar els comerciants d'altres països i també s¿ha apropat a la comunitat xinesa, una de les més nombroses de Catalunya. Hi ha veïns que pensen que els immigrants han empobrit el Fondo. D'altres asseguren que aquí les botigues obren portes a la convivència.

Joves amb Èxit

A Catalunya més de 80.000 joves menors de 25 anys són a l'atur. A alguns aquesta situació els porta a la marginació. Per evitar l'exclusió social d'aquests joves, la Fundació Èxit, que va néixer a Barcelona ara fa vuit anys, organitza tallers i els ajuda a buscar feina. La meitat dels alumnes de la Fundació són d'origen immigrant. Nosaltres hem assistit a aquests tallers i hem conegut la realitat d'aquests joves.

Un pastís amb nom d'ocell

El cantautor Daniel González i la fisioterapeuta Carmen Margarita Ramos són de l'Uruguai, però es van conèixer fa dos anys i mig a la Rambla de Barcelona. Aquesta és una de les raons per les quals estan encantats de viure a Catalunya. A casa seva ens expliquen algunes peculiaritats gastronòmiques uruguaianes. Més enllà de la carn i el chimichurri, que comparteixen amb l'Argentina, el seu país pot presumir de productes propis amb molta fama. Ens parlaran de l'Espinillar, una beguda semblant al wisqui, dels prestigiosos vins Carrau, i del chajá, unes postres que prenen el nom d'un ocell autòcton de l'Uruguai.