Enlaces accesibilidad
TVE en català

"Els nous catalans", 21 de desembre

Per
Els nous catalans - Benvinguts! Nens i familia

En el primer reportatge d'"Els nous catalans" coneixerem el funcionament i les valoracions que es fan de l'Espai de Benvinguda Educativa de Vic. El programa també inclou els reportatges Art i cuina de Bulgària i L'ànima xinesa de BCN.

Benvinguts!, nens i família és un reportatge que s¿apropa a l'Espai de Benvinguda Educativa de Vic després de tres mesos d'engegar-se. De moment hi han passat 56 nois i noies de 13 països diferents i actualment 37 ja s'han incorporat a les escoles i instituts de la ciutat. La valoració dels professionals que treballen al centre és positiva però una part de la comunitat educativa continua posant en qüestió el model de l'Espai de Benvinguda (EBE).

L'EBE es considera un recurs optatiu que també treballa amb les famílies, obre tot l'any i acull alumnes d¿entre 8 i 18 anys. L'estada no supera els 30 dies mentre els busquen escola, un temps valuós perquè no es quedin al carrer i per facilitar el treball amb els alumnes nouvinguts que arriben durant el curs.

D'altra banda, a Art i cuina de Bulgària aprendrem a cuinar la banitsa, una empanada típica de Bulgària. Sacha i Maya, dues amigues d¿origen búlgar que viuen a Barcelona, ens ensenyaran que la banitsa es pot acompanyar amb una amanida d'influència turca, el kiopoluu, i una beguda molt refrescant de iogurt, l'airan, que ens permetrà descobrir quin aliment fa que els búlgars visquin tants anys. També compartirem l'àpat amb Krassimir, el marit de Sacha, amb qui regenta una petita residència al barri del Born de Barcelona.

A L'ànima xinesa de BCN coneixerem a Zhuomin Ma, l'autor d'Un passeig per Barcelona, el primer llibre sobre la ciutat escrit per un xinès en la seva llengua i destinat als seus compatriotes. Ma, que havia treballat en tasques d'ordenació urbanística i medi ambient a la Xina, no ha volgut fer una guia de Barcelona sinó ajudar els seus lectors a descobrir l'ànima de la ciutat des de la visió xinesa de la vida. L'atrau especialment el què qualifica d'harmonia entre la Barcelona moderna i la ciutat històrica i cultural, un aspecte que ell defineix com un model a seguir en el procés actual de transformació de les ciutats xineses