Enlaces accesibilidad

"Els nous catalans", 4 de gener 2009

  • "Els nous catalans", que s¿emet els diumenges a les 12:30 a La 2, pretén ser una finestra a la vida quotidiana i a la diversitat de la nova Catalunya i vol establir vies de contacte entre comunitats per facilitar la convivència.

Per
Els nous catalans - Mares i fills: serparació forçosa

Els nous catalans començen l'any amb tres nous reportatges:

Mares i fills: separació forçosa

A Catalunya, la migració femenina representa més del 50 per cent del total. I moltes de les dones que marxen del seu país hi deixen fills, allà. La separació dels fills és un tràngol que s'afegeix a la duresa de començar aquí una vida nova. La Solange va venir de Bolívia fa gairebé 4 anys i des d'aleshores només ha vist els seus fills gràcies a internet. A la Raquel, que ara ja té 24 anys i va néixer a l'Equador, encara li espurnegen els ulls quan recorda el temps que va viure separada de la mare, la Dolores. Aquestes tres dones ens expliquen què significa per a elles aquesta separació, què senten, com la viuen o l'han viscuda. El contrapunt, el posa Nora Rodríguez, pedagoga i autora del llibre "Educar desde el locutorio".

Empanades criolles viatgeres

Fa tres anys i mig que la Marina va arribar a Barcelona. A l'Argentina guanyava just per viure treballant a un alberg de joventut. Amb 23 anys el viatge li ha canviat la vida. Ara dirigeix amb el Toti el "Mambo Tango", un Youth Hostel del Poble Sec per on ja han passat turistes de 70 nacionalitats diferents. Fa dos anys que la Marina s'ha reagrupat amb la seva mare que encara no ha pogut oblidar la crisi de l'Argentina dels 90. Avui l'Adela ens ensenyarà a cuinar les famoses empanades criolles. Per cert... El Toti i la Marina ja estan preparant la volta al món.

Les regles del vi jueu

A Catalunya la producció de vi kosher, que en hebreu vol dir apte, és a dir que pot ser consumit pels jueus, mou gairebé uns 4 milions d'euros a l'any. La seva elaboració segueix unes pautes molt estrictes. Nosaltres hem visitat la Cooperativa de Capçanes, a Tarragona, on es va elaborar el primer vi kosher de tot l'Estat. Al celler, un rabí i un enòleg ens han explicat aquest procediment tan rigorós. Una de les normes, basades en el llibre sagrat dels jueus, la Torah, és que cap persona que no sigui jueva pot veure el vi durant el procés d'elaboració fins que no és embotellat