"Els nous catalans", 11 de gener 2009
- 'Els nous catalans' analitza la immigració com a oportunitat de negoci pel sector alimentari català
'Els nous catalans' ens ensenya com influeix la immigració al sector de l'alimentació a Catalunya. El programa també s'endinsa en un sopar de mauritans a Mollet del Vallès i ens presenta una veneçolana de Sant Cugat que es guanya la vida amb els vitralls.
Les petites botigues de barri, les grans cadenes comercials, els fabricants i els distribuïdors han trobat en la immigració una oportunitat de negoci que afavoreix tot el sector alimentari català. Al reportatge El Menjar global coneixerem botiguers que confessen haver tingut molta sort amb la gent que ha vingut de fora després que els canvis d'hàbits de la població autòctona han fet perillar les seves botigues. Altres comerciants s'han hagut d'espavilar per proveir-se de gènere nou i els importadors i distribuïdors n'han sortit beneficiats.
Fins i tot, hi ha qui veu tant futur en les compres dels immigrants que s¿ha decidit a fabricar productes específics. 'Els nous catalans' ha parlat amb la gerent d'una fàbrica de gasoses i refrescos, amb el director de màrqueting d'una cadena de menjar congelat, amb el gerent d'una distribuïdora de cereals i amb un parell de petits botiguers.
El programa també inclou Salses de Mauritània, un reportatge sobre la gastronomia d'aquest país. Per als mauritans soninkés que viuen a Catalunya, l'emigració no és sols una possibilitat per a la millora individual sinó també una manera d'ajudar el seu país. Per això, sovint organitzen actes per fer-se conèixer o sopars per difondre la seva gastronomia. Comprovarem que l'arròs, el cuscús o el mill són la base de la cuina mauritana i sovint es mengen acompanyats de salses molt variades.
A Històries de llum coneixerem a Nhianhyha Mejías,
una artista veneçolana de Sant Cugat del Vallès que es dedica al món dels vitralls des d'adolescent. Al principi, el domini del vidre, el foc i els colors se li resistia però ara és una reconeguda vitrallera amb taller propi. Ha restaurat algunes de les cristalleres més preuades del modernisme, com ara les de la Casa de les Punxes de Barcelona o les de la Casa Dalmau de Cadaqués. També dissenya vitralls molt personals i tota mena de peces tridimensionals, com la 'Rosa de Sant Jordi', una flor de vidre amb la que l'artista vol retre homenatge a la festa catalana que més la va commoure quan va arribar.
'Els nous catalans', s'emet els diumenges a les 12:30 a La 2 i és una finestra a la vida quotidiana i a la diversitat de la nova Catalunya que estableix vies de contacte entre comunitats per facilitar-ne la convivència.