Enlaces accesibilidad

"Els nous catalans", 18 de gener 2009

  • 'Els nous catalans' mostra la discriminació que pateixen els immigrants a l'hora de llogar un pis

Per
Els nous catalans - Trobar on viure

'Els nous catalans' ens ensenya com influeix la nacionalitat a l'hora de llogar un pis. Els propietaris poden triar la persona que més els agrada, fet que perjudica els immigrants. El programa d'aquesta setmana també s'endinsa a la cuina polonesa i ens presenta una restauradora de Romania que ha sabut fer front a la crisi amb un menú a quatre euros.

Trobar on viure

Ara per ara, comprar un pis és una missió impossible gairebé per tothom. Amb la crisi, l'alternativa per tenir un lloc on viure és el lloguer però per molts col.lectius, especialment per als estrangers, això tampoc és gens fàcil. Oficialment mana la llei de l'oferta i la demanda; no hi ha discriminació per raó de nacionalitat. Però la realitat és més dura i ens mostra que, tot i ser solvents, molts immigrants es veuen obligats a viure en situacions de precarietat i poc espai. És el cas del Jamil Amar que cada setmana visita el Servei de Suport al lloguer d¿habitatges de la Federació d'Associació de Veïns de Barcelona i no se'n surt. No hi ha manera de llogar un pis. SOS Racisme denuncia que la gran demanda que hi ha dóna molt poder al propietari i fa molt difícil demostrar el component racista que hi pot haver en molts casos.

Enginy contra la crisi

Que l'economia no va tan bé com anava mesos enrera ho noten dia a dia a bars i restaurants. A Mollerussa, una romanesa, la Nicoleta Sandu, se les ha enginyat per fer front al mal temps. En poc mesos, ha aconseguit vèncer els recels dels qui no la coneixien i ofereix als clients del seu restaurant un producte molt atractiu: un menú, amb primer i segon plat i postres, per quatre euros. A ella i a la Paola, una polonesa que l'ajuda, no els fa por la crisi: n'han passades de pitjors i se les saben totes per sortir-se'n.

Sopes i bolets a la polonesa

Aquesta setmana descobrirem com en són d'importants les sopes i els bolets a la gastronomia polonesa, tant o més que a la catalana. I, en això, s'assemblen força. De la mà de la Dominika, una jove advocada que fa de mediadora empresarial, i la Beatrice, que és nutricionista, aprendrem a fer la zurek, una sopa de farina fermentada, amb salsitxes i ou dur, prou potent per fer front al fred de l'hivern polonès. Com a plat principal de l'àpat, ens prepararan un ragut de bolets, amb ceps, molt comuns i apreciats -, barreja de bolets i cebes i ho acompanyarem amb blat negre i remolatxa amb pomes. Entre plat i plat, ens parlaran de la seva ciutat, Lodz, al sud de Varsòvia, coneguda com la Manchester de Polònia, pel pes que hi tenia la indústria tèxtil.