Joves i embarassades
El reportatge 'Joves i embarassades' ens apropa a l'experiència de tres noies que van haver de prendre la decisió de ser mares, o no, potser massa aviat. A més, aprendrem a cuinar la popular sopa de tortilla de la mà d'un mexicà mig gastrònom, mig mecenes i descobrirem els orígens de Babou Cham, el Manelic del segle XXI.
El reportatge:
Joves i embarassades
La Susan és colombiana, té 18 anys i està embarassada de 6 mesos. Ha decidit tenir el nen perquè al seu país és normal que les joves siguin mares a aquesta edat. La familia i el pare de la criatura li donen suport Aquest és només un dels centenars de casos d'embarassos entre adolescents estrangeres que cada any es donen a Catalunya. La xifra entre les nouvingudes triplica la de les autòctones, un fet que obliga institucions, escoles, centres de planificació familiar i entitats d'immigrants a dedicar recursos a la formació sexual dels joves i al suport a les noies que queden en estat. També coneixerem l'experiència de la Marina, que ara té una nena d'onze mesos, i la Ivana, una xilena que va avortar fa dos anys després de prendre, probablement, la decisió més dura de la seva vida.
La cuina: Mèxic
Art pel sentit del gust
La sopa de tortilla és un dels plats més populars de la cuina mexicana. A l'olla s'hi barregen ingredients de la cuina europea i de l'americana en perfecta simbiosi. Nosaltres la coneixerem de la mà d'Enrique Vallejo, un mexicà barreja, també, de gastrònom i mecenas. A la seva ciutat natal, Querétaro, regenta un restaurant on s'hi poden trobar tota mena de manifestacions culturals. A Barcelona, gestiona una sala d'art i deixa anar el seu esperit culinari a la Gastrotuna, una societat gastronòmica formada per professionals heterogenis que comparteixen l'afició a la cuina i que un cop al mes s'arremanguen davant els fogons per donar plaer al sentit del gust.
L'entrevista: Babou Cham
Un Manelic del segle XXI
Babou Cham, un mataroní que va néixer a Gàmbia fa 34 anys, succeeix Enric Borràs, Lluís Homar o Enric Majó en un dels papers més entranyables del teatre català més popular, el paper de Manelic a 'Terra Baixa' d'Àngel Guimerà. La moderna posada en escena de l'obra, que es presenta al Romea, i el fet de donar el paper de Manelic a un actor negre no sols contribueixen a fer reviure un text escrit el 1896, sinó que també posen de manifest que la marginació i la discriminació cap als forasters són actituds que s'entossudeixen a mantenir-se. És d'això que hem parlat amb Babou Cham.