La "dualitat" d'Ullà, a Els nous catalans, 14 juny
Aquesta setmana el reportatge "Ullà, dos móns en un" fa un retrat de la realitat d'aquest poble empordanès marcat pel fet que més d'un quaranta per cent dels seus habitants han nascut a l'estranger. Un repte, el de la trobada intercultural, que nouvinguts i autòctons treballen per superar. També gaudirem d'antigues receptes de la cuina mestissa del Panamà i descobrirem com, any rera any, el festival Sónar es consolida com a plataforma per molts músics nouvinguts que s'han establert a Barcelona.
El reportatge:
Ullà, dos móns en un
Ullà és un poblet del Baix Empordà que té un miler d'habitants, més d'un 40% dels quals han nascut a l'estranger. La majoria d'aquests nous ullanencs, provinents del Marroc, del Senegal o de Gàmbia, viuen al barri de la Roqueta, a més d'un quilòmetre de distància del nucli antic del poble, però enganxat a la vila de Torroella de Montgrí. Aquesta és una de les raons que expliquen que es relacionin poc amb els habitants més antics d'Ullà i, en canvi, tinguin tirada a anar cap a Torroella per comprar, dur els nens a escola o esbargir-se. Però hi ha altres causes; com ara la manca de comerços al nucli antic o les diferències de costums. El reportatge, que fa un retrat d'Ullà, acaba ensenyant el nou centre cívic de la població, que l'ajuntament espera que es converteixi en el punt de trobada dels ullanencs, els de la Roqueta i els del nucli antic.
La cuina: Panamà
Cuina mestissa vora el Canal
Durant segles l'istme de Panamà ha estat un enclau privil¿legiat pel comerç entre els oceans Pacífic i Atlàntic, i entre l'Amèrica del Nord i la del Sud. Des de 1914, el famós canal de Panamà ¿finançat i pels Estats Units i controlat pels dos països fins al 1999¿ comunica els dos oceans per via fluvial i permet el pas de milers de vaixells cada any. Això ha configurat un paisatge humà híbrid entre anglosaxons i llatins que també es trasllada a la cuina. Avui, la Luz, una panamenya que viu aquí des de fa 5 anys, ens descobrirà dos plats típics del seu país: el tamal d'olla i l'arròs amb coco i guandú, un llegum a mig camí entre les llenties i els pèsols. Del cafè se n'encarrega el Guillermo, descente d'un català que va fundar l'empresa cafetera més important de Panamà.
L'apunt:
Un Sónar d'arreu.
El Festival Sónar d'enguany serà la plataforma per a diferents músics nouvinguts que han establert a Barcelona el seu centre d'operacions. Entre les propostes més arriscades i divertides alhora trobem la del duet alemany Institut Fatima, que aconsegueixen els ritmes més psicodèlics amb una pilota de futbol i un software punter. També hem parlat amb el veneçolà Cardopusher, que fusiona gèneres com el breakcore, el jungle i el reggae.