Enlaces accesibilidad
Els nous catalans

L'associacionisme, una eina de força per als immigrants

Aquesta setmana el reportatge "Deixar de ser invisibles"  fa un retrat de l'Ateneu Candela de Terrassa, una entitat que compta amb diferents associacions de nouvinguts que s'agrupen per defensar millor els seus drets com a ciutadans. A més coneixerem la tasca que fan els mediadors interculturals a la sanitat i tastarem plats de la cuina de Tunísia. A l'entrevista, Boban Minic ens explicarà l'experiència de "Sobreviure a la guerra" de Bòsnia.

Per
Els nous catalans - L'associacionisme, una eina de força per als immigrants

El reportatge:

Deixar de ser invisibles

Si bé per a molta gent el fet d'associar-se no revesteix cap mena d¿importància, per a altres és cabdal i és una fórmula a l'hora de reivindicar els drets com a ciutadans. L'Ateneu Candela, a Terrassa, és una entitat que, entre molts altres grups, compta amb diferents associacions de nouvinguts. Consideren que aquest espai els permet opinar i organitzar-se amb llibertat. Fins i tot quan l'immigrant no té la documentació en regla. Hem conegut les inquietuds i preocupacions de moltes persones que, malgrat la crisi econòmica, lluiten per deixar de ser invisibles.

L'apunt:

Mediadors, el pont necessari

Són l'enllaç imprescindible entre els pacients i els metges quan aquests no parlen la mateixa llengua. A la sanitat catalana treballen ja un centenar de mediadors interculturals que s¿encarreguen de facilitar la comunicació a les urgències i consultes ordinàries, inclosa l'àrea de psiquiatria. També guien els nouvinguts perquè no es perdin en els centres de salut, els demanen les hores de visita i les receptes, i els tramiten la targeta sanitària. Avui coneixerem d'aprop aquesta feina de la mà del Dragos i del Mhammed, intèrprets de romanès i d'àrab respectivament, que fan de mediadors a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona.

La cuina: Tunísia

Sabors de color vermell

Quan el Hatem va arribar a Barcelona recorda que tot el que tastava no tenia prou gust. Li faltava un dels ingredients fonamentals per a qualsevol tunisià: la Harissa, la salsa vermella i picant que sempre acompanya els menjars a Tunisia. Amb el Hatem i els seus amics aprendrem a cuinar l'amanida Mechouia (similar a l'escalivada catalana) i també el "Brik"  una mena de creppe farcit, fàcil de fer i un dels plats preferits dels turistes que visiten aquest país. Avui ens apropem a una cuina que té el color vermell com a protagonista i que beu de les influències turques, jueves, berbers i de països europeus com França i Italia.

L'entrevista: Boban MinicSobreviure a la guerra

Boban Minic va ser la veu de Radio Sarajevo durant la guerra de Bòsnia i Herzegovina. L'emissora va resistir heroicament el setge a la ciutat. Des dels seus micròfons les paraules de Boban ajudaven a sobreviure i repartien esperances... fins que li van fallar les forces i va emmudir. Llavors va decidir retrobar-se amb la seva família a l'Escala, on havia arribat mesos abans amb l'ajut d'una ONG empordanesa i dos periodistes catalans.

La guerra va estroncar la carrera professional d'èxit d¿en Boban. A l'exili va haver de treballar en allò que podia, per bé que mai va deixar de parlar de Bòsnia en escoles i universitats. Ara, 15 anys després, afronta el repte de tornar a fer de periodista a Catalunya, el seu nou país.