Enlaces accesibilidad
Emissió: diumenge 26 de juliol 2009. 2/4 d'una del migdia. La 2

Dones que reconstrueixen la identitat

  • Reconstruir la identitat retrata el procés migratori d'un grup de dones nouvingudes
  • Teranga: la solidesa del teixit associatiu senegalès
  • El Suleiman ens apropa a la cuina del Senegal i ens presenta el projecte 'Cuinant oportunitats', que dona suport a col.lectius en risc d'exclusió
  • El bariton panameny Ricardo Velásquez que mira de fer

Per
Els nous catalans - Dones que reconstrueixen la identitat

Aquesta setmana el programa fa un cop d'ull a l'exposició "Una mirada en construcció" És el retrat del procés migratori d'un grup de dones nouvingudes que no només han de reconstruir la seva vida sinó també la seva identitat. A més, ens acostarem al sòlid teixit associatiu que aplega als senegalesos que viuen a Catalunya i, a través d'un jove cuiner d'aquell país africà, descobrirem alguns plats de la seva gastronomia. A l'entrevista, el panameny Ricardo Velásquez ens transmetrà la seva passió per la lírica que el va dur fa cinc anys a Barcelona, on es prepara per triomfar professionalment.  

 

 

 

El reportatge:

Reconstruir la identitat

 

Quan una persona emigra a un altre país, no només ha de reconstruir la seva vida, també la seva identitat, que sovint es dilueix en el procés migratori. Això és el que s'intenta reflectir en l'exposició "Una mirada en construcció", en la que ha participat un grup de dones nouvingudes a través de l'ONG ACSUR. Aquesta entitat també ha elaborat un informe on s'analitza críticament la presència de les nouvingudes als mitjans de comunicació.

 

L'apunt:

Teranga, hospitalitat a la xarxa  

 

A Catalunya hi viuen 16.000 senegalesos, una comunitat nombrosa i molt arrelada. Van començar a arribar a finals dels anys 70'. A poc a poc, i amb molt d'esforç, han format un teixit associatiu sòlid que els ajuda a superar els tràngols de la immigració. Per altra banda, desitgen un intercanvi cultural entre catalans i senegalesos per tal d'afavorir la convivència al país d'acollida. Fruit de tot plegat n'ha sorgit un web, Teranga.cat, impulsat per la Fundació Pere Tarrés: les noves tecnologies, al servei de la integració.

 

La cuina: Senegal

El somni d'un cuiner

 

El somni del Suleiman és convertir-se en cuiner professional. Fa un any i mig va arribar del Senegal i no ha parat d'aprendre noves tècniques per millorar la seva feina. Avui el Suleiman ens ensenyarà més coses de la cuina del seu país. Amb ell també coneixerem el projecte "Cuinant oportunitats" de la Fundació Mescladís de Barcelona especialitzada a donar suport a col.lectius en risc social. A Mescladís la cuina és un pont entre cultures.

 

 

L'entrevista: Ricardo Velásquez

Lírica del Panamà

 

A Ricardo Velásquez la passió per la música li venia de petit. Però no va ser fins fa cinc anys que aquest jove panameny va deixar els estudis de Medicina per dedicar-se a la lírica. Llavors va venir a Barcelona, tot decidit a entrenar una veu de baríton que ja li ha permès intervenir en algunes òperes, fer recitals i també alguns concerts. Mentre espera el seu gran moment professional, col·labora cantant al projecte Òpera Jove, que lluita contra la pobresa al Panamà i altres països centreamericans. Amb "Els nous Catalans" ha complert un petit desig: trepitjar l'escenari del Palau de la Música que tant admira... i on algun dia espera triomfar.

 

 

El programa "Els nous catalans", que s'emet els diumenges a les 12.30h a La 2, és una

finestra oberta a la diversitat de la Catalunya d'avui que dirigeix Antoni Font, realitza Guillem Nualart i produeix Luisa Miranda.