50 anys en companyia
- Amb motiu del 50è aniversari de TVE Catalunya, TVE ha produït "50 anys en companyia", un llargmetratge documental que recorda la història de TVE a Catalunya i la història de la televisió.
- TVE-Catalunya i TV3 van emetre conjuntament el llargmetratge "50 anys en companyia" a la nit de la festa de la Mercè
- El documental està explicat a partir dels records de personatges del món social, polític, cultural i esportiu de Catalunya i les Illes Balears i trasllada a l'espectador al passat a partir d'imatges inèdites rescatades de l'arxiu de TVE
- L'acte de presentació del llargmetratge, anit al Poble Espanyol, el van fer conjuntament la directora de TVE Catalunya, Montse Abbad, i la de TV3, Mònica Terribas
- Montse Abbad va agrair als 43 personatges que hi expliquin "què ha estat TVE Catalunya per a ells com a espectadors"
- Mònica Terribas, va destacar que "sense TVE Catalunya, TV3 no existiria"
- L'emissió conjunta, el passat dijous 24 de setembre, va ser una homenatge de Televisió de Catalunya al paper de TVE en la història del país
El passat 17 de setembre, es va presentar a la Fundació Franc Daurel d'art contemporani, al Poble Espanyol de Barcelona, el llargmetratge "50 anys en companyia" que contempla la història de Televisió Espanyola a Catalunya ajudant-se de la memòria d'una audiència selecta. Quaranta-tres personatges catalans molt significatius recorden com la televisió va entrar a les seves vides i com TVE a Catalunya va influir en la vida del país.
La presentació del llargmetratge es va fer conjuntament amb la directora de TV3, Mònica Terribas.
A l'acte, la directora del TVE Catalunya Montse Abbad va expressar el seu agraïment als personatges "que han volgut expressar què ha estat TVE Catalunya per ells com a espectadors" i que apareixen al documental. Igualment, Abbad va donar la gràcies als professionals que han elaborat aquest document perquè "hi han utilitzat la seva pròpia memòria o la de companys que han treballat o treballen al centre.
Terribas va destacar "el deute històric que TV3 té amb sant Cugat i a tots els seus professionals, ja que TV3 no podria haver existit sense la feina i l'escola que va significar TVE Catalunya" . I va afegir "sense TVE Catalunya, TV3 no existiria".
Per a Terribas, "els formats i TV3 no haurien existit si TVE no hagués tingut la gosadia que va tenir de tirar endavant determinades coses en un moment molt complicat, perquè era justament una època de dictadura i després de transició, i quan apareix TV3 moltes coses estaven ja superades"
Abbad va concloure dient que "ja que som servei públic hem de treballar conjuntament amb TV3".
QUARANTA TRES CATALANS RELLEVANTS EXPLIQUEN QUÉ ÉS PER ELLS SANT CUGAT
Homes i dones d'edats diferents, de la vida social, política, cultural i esportiva de Catalunya i les Illes Balears evoquen la tele que els ha vist créixer i ha acompanyat les seves vides.
Ens expliquen els seus records i les seves vivències televisives els tres presidents de la Generalitat Jordi Pujol, Pasqual Maragall i José Montilla; l'expresident del COI Juan Antonio Samaranch; comunicadors com Mònica Terribas, Andreu Buenafuente i Manuel Fuentes; esportistes com Juan Antonio San Epifanio"Epi", Gemma Mengual i Àlex Crivillé; personatges de la Cultura com els integrants de Tricicle, l'actriu Montserrat Carulla, el director de Comediants Joan Font i l'Anna Rosa Cisquella, de Dagoll Dagom; també cantants, com Maria del Mar Bonet, Estopa i Marina Rossell; escriptores com Maruja Torres i Maria de la Pau Janer; a més de personatges de la moda, la ciència i la creació com Custo Dalmau, Rosa Oriol de Tous, Colita, Santiago Dexeus, Jorge Wagensberg, Anna Veiga, Carme Ruscalleda i Lluís Bassat.
Un cas especial és Antonio Fraguas "Forges", que va començar la seva vida laboral a TVE i va participar en els heroics inicis del centre de Miramar.
La memòria selectiva d'aquesta audiència de luxe ens remet a programes emblemàtics que fins i tot van influir en la seva història personal. És, doncs, un recorregut sentimental per espais com "A Fondo", "Misterios al descubierto", "Reina por un día", "Amigos del lunes", "Un millón para el mejor", "Polideportivo", "El Conde de Montecristo", "Català amb nosaltres", "Terra d'Escudella", "Personatges", "Vostè Pregunta", "Doctor Caparrós" i "Musical Express", entre molts d'altres.
Al llarg de la narració es fa evident la contribució de TVE Catalunya a la cultura del país i al seu imaginari col·lectiu.
Són records d'un temps en que calia empènyer en favor de les llibertats democràtiques i nacionals i els professionals de TVE Catalunya ho van fer.
Cal destacar el gran paper que TVE Catalunya ha tingut per a la normalització del català i per a la creació d'una llengua estàndard en els mitjans de comunicació, tenint en compte també les varietats dialectals. Van ser espais pioners "Català amb nosaltres" i "Lliçons de català". TVE Catalunya també va popularitzar la terminologia meteorològica en català, gràcies a la cura del lingüista Jem Cabanes i de "l'home del temps", el popular i ja desaparegut Antoni Castejón.
El documental ens trasllada al passat, gràcies a imatges pràcticament inèdites, rescatades de l'arxiu de TVE Catalunya. El resultat serà sens dubte entranyable per a moltes persones que van viure aquella època en que hi havia televisió però pocs televisors.
TVE, a Miramar primer i després a Sant Cugat, ha estat una pedrera de programes i de professionals per a tota la xarxa. Molts espais de TVE han estat produïts a Barcelona, des d'aquell inicial "Balcón del Mediterráneo", el 14 de juliol de 1959. Més tard, l'arribada de la segona cadena -l'UHF- va permetre crear a Catalunya una televisió innovadora i culta.
Aquest documental vol ser com una capsa de records televisius, que vingui de gust conservar i una demostració que TVE Catalunya continua innovant i forma part de la història de Catalunya.
El documental mostra les sòlides bases sobre les que Televisió Espanyola a Catalunya es projecta cap al futur, uns fonaments bastits amb programes excel·lents que formen part de la història particular i col·lectiva dels catalans.
Per primer cop des del Canal Olímpic l'any 1992, Televisió Espanyola i Televisió de Catalunya van emetre un mateix espai simultàniament, una mostra més de la col·laboració existent entre ambdues televisions públiques. Amb aquesta emissió conjunta TV3 ret homenatge a TVE, la televisió pionera a Catalunya.