Lituània: sopa freda de remolatxa i pastís de patates
La Zydre va venir de la ciutat lituana de Kaunas a Barcelona per fer d'au-pair una temporada i ja fa vuit anys que viu aquí.Amb ella hem parlat dels canvis que ha experimentat Lituània des que és un país independent i, tot cuinant plats típics del seu país, hem conegut algunes particularitats que el distingeixen de les altres repúbliques bàltiques.Fidel a la gastronomia lituana, la Zydre ens ha cuinat una sopa freda de remolatxa i un pastís de patata, uns tubercles, el conreu dels quals té una importància cabdal en l'agricultura d'aquell país.
La receptes:
SOPA FREDA DE REMOLATXA. Saltibars-iai.
Ingredients
Llet, quefir, remolatxa, cogombres, cibulet, ous i enet.
Elaboració
Barregem un litre de quefir amb un litre de llet i la remolatxa tallada a trossets . Hi afegim els cogombres, també tallats petits i les herbes: el cibulet i l'enet. Ho deixem a la nevera perquè es refredi. Quan ho anem a servir hi posem els ous durs.
PASTÍS DE PATATES. Kugelis.
Ingredients
Patates, ceba, cansalada, ous, llet, pebre i sal.
Elaboració
Hem de pelar quatre o cinc quilos de patates i ratllar-les molt fines; que en quedi com un puré cru. Sofregim un mig quilo de cebes amb la cansalada, i un cop sofregit ho barregem amb la patata ratllada. Ho anem remenant i hi posem gairebé un litre de llet i tres o quatre ous batuts. En acabat, hi posem sal i pebre i ho posem al forn una hora i mitja.