Mig segle de la Nova Cançó
- Enguany es compleixen 50 anys de la Nova cançó, d'un moviment liderat per cantants i cantaurots que va fer seva la veu d'un poble que se sentia oprimit, el català.
- TVE Catalunya ha escollit per a aquesta ocasió quatre documents excepcionals del seu arxiu històric datats entre 1975 i 1992.
Els cantants es va posar al capdavant d'un moviment de reivindicació de la llengua catalana i de la identitat, amagades per la pressió del franquisme. És als anys 60 quan pren força i inunda tot el país, gràcies a la difussió per ràdio i televisió i també a la premsa escrita. Tot nasqué arran de la voluntat de músics que volien expressar-se en la seva llegua i en impulsors com Lluís Serrahima, que el 1959 publica un article a Germinabit, circular de la Unió Escolania de Montserrat, titulat Ens calen cançons d'ara i on escriu que "precisament en moments difícils que han nascut gran nombre de cançons, de les boniques, aquelles que els pobles han transformat en una mena d'oració col·lectiva".
Un popular joc de paraules català, "Setze jutges d'un jutjat mengen fetge d'un penjat", dóna nom al grup Els Setze Jutges, fundat el 1961 per Miquel Porter Moix, Remei Margarit i Josep Maria Espinàs. Canten en català cançons de sempre, cançons noves i de l'esntranger, com ara les mes populars a Catalunya, del francès Georges Brassens.
En formaren part els tres membres de primera hora ja esmentats i Delfí Abella, Francesc Pi de la Serra, Enric Barbat, Xavier Elies, Guillermina Motta, Maria del Carme Girau, Martí Llauradó, Maria Amèlia Pedrerol, Joan Ramon Bonet, Joan Manuel Serrat, Maria del Mar Bonet, Lluís Llach i Rafael Subirachs. Alguns cantants no hi van ser acceptats: és el cas de Sisa i Pau Riba, que formen el Grup de Folk, ja que aquest estil agrada molt a l'època.
És en aquells anys que la televisió es tornà un element magnífic de cohesió i d'expansió de les tonades i la llengua pròpia. La ràdio -encara molt més implantada- aconsegueix la popularització de les cançons. La televisió fa conèixer els rostres dels joves cantants que gosen alçar la veu contra el règim. Tots, cantants o cantautors, veuen en l'expressió musical la possibilitat de lluitar a favor del país: mantenen vives les tonades populars i fan quotidianes les noves composicions, també les que arriben de l'estranger -llavors tant mitificat-, traduïdes al català.
TVE Catalunya, nascuda el 1959, obres les portes dels estudis de Miramar, a Montjuïc, -gràcies a la mà esquerra dels seus professionals- per llançar a les ones la Nova cançó.
Així, TVE Catalunya ha recuperat del seu arxiu amb diversos documents de gran valua històrica. El primer reportatge és en castellà: "Primera Història de la Cançó". Va comptar amb la participació d'Els Setze Jutges, Josep Guardiola, Salvador Escamilla i les Germanes Serrano.
Podem veure també Catalunya a debat, un espai on diversos especialistes donaven la seva opinió i la documentaven. Al que presentem, sota el nom "La Nova cançó
Al programa Memòria Popular es mirava de mantenir vius i alhora recordar als grans i ensenyar als més joves aquells aspectes propis de la realitat cultural i social de Catalunya. El capítol dedicat al tema que ens ocupa es titulava "Els inicis de la Nova Cançó
En castellà, hem destacat en aquest especial el treball Nova Cançó, Canciones para una història, 25 años. Forma part de l'exitós programa Documentos TV.
Altres pàgines sobre la Nova cançó
www.mhcat.net/exposicions/exposicions_temporals/la_nova_canco_la_veu_d_un_poble
http://www20.gencat.cat/portal/site/CulturaDepartament/menuitem.4f810f50a62de38a5a2a63a7b0c0e1a0/?vgnextoid=a73e20d66949b010VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=a73e20d66949b010VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall&contentid=57d3af2e81d92210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&newLang=ca_ES
http://cultura.gencat.net/agenda/fitxa.asp?fitxa_id=10756&pos=4&tc=1ªi=2&ord=0&csimple1=Nova+can%E7%F3&x=11&y=7