Enlaces accesibilidad
Eleccions municipals 2011

Xavier Trias

Per
Eleccions - Xavier Trias

Biografia

Xavier Trias nascut a Barcelona, a Rambla de Catalunya amb Consell de Cent, té 64 anys. És pediatre, llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona. Va treballar a l'Hospital Infantil del Vall d'Hebron i a d'altres centres d'Europa. Milita a CDC des del 1979. Va començar la carrera política com a director general de l'Institut Català de la Salut (ICS). És en aquesta època, essent Joan Laporte conseller de Sanitat, quan Trias és considerat el responsable de l’impuls i desenvolupament del model sanitari català, de prestigi i reconeixement internacional. Trias és nomenat conseller de Sanitat i esdevé un dels homes de confiança del president Pujol. Posteriorment assumeix la responsabilitat de conseller de la Presidència i portaveu del Govern. L’any 2000, president i portaveu del Grup Parlamentari Català (CiU) al Congrés dels Diputats. Des del 2003 és regidor a l’Ajuntament de Barcelona i president del Grup Municipal de CiU. La seva gran ambició és convertir-se en el nou alcalde de la capital catalana. Li agrada molt passejar per Barcelona i parlar amb la gent. El 2003 va engegar el col·lectiu Amics d’en Trias

Propostes electorals

Diu Trias: "Ens trobem immersos en una important crisi econòmica; una crisi molt llarga, complicada; una crisi que en els seus inicis es va intentar minimitzar, però que cada dia és més dramàtica. L'actual crisi té diferents vessants: és una crisi de la construcció; és una crisi financera, econòmica, social; és una crisi de les administracions públiques, que han vist minvar d'una manera considerable els seus recursos econòmics i que en ocasions es troben en una situació d'ajustos severs. Aquests ajustos afecten el funcionament normal d'aquestes administracions i també l'estat d'ànim general.

Davant d'aquesta situació general, qualsevol acció municipal s'ha d'orientar i s'ha d'emmarcar en tota una nova cultura política. Ja no es tracta de canvis de govern, ni de simples alternances, que són molt importants, sinó de canvis positius que comporten una nova cultura de govern que incorpori la imaginació, la capacitat de prioritzar, les idees clares, l'atenció a tothom i el bon servei públic, com a valors que prenen una nova dimensió.

És impossible sortir de moments com aquests seguint patrons antics, des de la simple resistència o només aguantant el temporal. Fan falta nous rumbs, noves actituds i noves prioritats: però de debò. No a curt termini sinó a mitjà i llarg termini, i no a quatre anys vista sinó a deu o a vint. Una nova cultura ha de marcar un govern, ha de deixar empremta en la manera de fer les coses.

Hi ha d'haver un abans i un després per poder créixer en la bona direcció. Valors com l'actitud oberta, la il·lusió, el treball en equip, el capital humà de qualitat en les administracions, la proximitat, l'atenció a les persones, l'eficàcia, el rigor... Es tracta de principis en els quals molts de nosaltres creiem, en els quals jo crec, però que són alguna cosa més que principis: són eines que funcionen. Està demostrat que funcionen. Són molt més que principis, són normes que ens hem d'imposar si volem sortir d'aquest moment tan delicat i si volem fer un canvi en positiu.

Barcelona no és només una manera de ser, és també una manera de fer: la ciutat de l'emprenedoria, de la imaginació, de la creativitat, de la iniciativa, de la solidaritat, del coneixement. La ciutat que pot brillar arreu del món, si s'ho proposa, per la seva excel·lència. I una ciutat que aposti per això no necessita només un ajuntament que gestioni el dia a dia, que s'ocupi que els carrers estiguin nets o que generi nou urbanisme. Barcelona també necessita un ajuntament que li doni ànima, que la faci brillar, que la impulsi en totes les seves potencialitats, sense oblidar mai els serveis a les persones.

Queda ja molt lluny la il·lusió del 92, i cal un revulsiu per tornar a aquella pinya ciutadana que es va crear, un revulsiu que no tindrà forma de gran esdeveniment esportiu ni cultural (encara que no renunciem a tenir-ne), sinó que serà un canvi de cultura, de maneres de fer. Es tracta que retorni la confiança mútua entre l'Administració municipal i els barcelonins i barcelonines, que han estat massa allunyats i sovint menystinguts. Cal una regeneració democràtica, amb més transparència i més dignitat en la gestió municipal, però una regeneració també en la manera de treballar i de viure plegats. Una il·lusió renovada, una aposta per l'excel·lència, una ciutat on cada persona es pugui desenvolupar plenament i entre tots puguem prendre les decisions que són importants de debò. Aquesta és la meva aposta!"

En les seves paraules

"Cal un canvi històric a Barcelona després 32 anys, és possible i seré l’alcalde de tots. Hem d’ajudar l’economia productiva, que també és l’economia social, hem de ser capaços d’apostar per la recerca, el talent. Volem que la gent vingui a Barcelona perquè és ciutat de qualitat de vida. Barcelona ha d'exercir sense sense complexes de capital de Catalunya, col·laborant de manera lleial amb la Generalitat i amb la resta de pobles de Catalunya. Serem exigents amb la Generalitat"

"Per a fer el canvi de model que Barcelona necessita, aposto per la col·laboració amb la societat civil, treballant de la seva mà podrem fer coses. I per canviar les maneres, perquè vull ser l’alcalde de tots, hem sento orgullós de ser de CiU, però quan ets alcalde ho ets de tots. Estem a punt de fer història"