Enlaces accesibilidad

Pels volts de Solsona

  • Visitem la comarca prepirinenca coneguda com la "de les mil masies"

Per
Arxiu TVE Catalunya - Racons - Pels volts de Solsona

Avui visitem alguns RACONS del Solsonès, una comarca prepirinenca coneguda com la "de les mil masies", on la natura se’ns mostra exultant i els seus habitants conserven activitats i costums ancestrals.

Ens apropem al santuari benedictí del Miracle, on podrem admirar un del tres impressionants retaules que es conserven del barroc català del segle XVIII.

Pugem a la Serra de Pinós per situar-nos a l’anomena’t "Centre de Catalunya", una talaia amb una espectacular Rosa dels Vents que assenyala també els productes i les tradicions culturals catalanes en totes direccions.

Es troba a prop del Monestir de Pinós, que acull l’Hostal més antic de Catalunya, originari del segle XVII.

Assistim al poble d’Ardèvol a una de les seves representacions d’escenes familiars, amb mostres de les arts i dels oficis de la Catalunya medieval.

Coneixem dos exemples de la intensa tradició artesanal i industrial de Solsona: la fabricació de ganivets i la de gegants.

A la població de Cambrils ens explicaran com un mar ancestral forma part de la seva muntanya i és l’origen de les seves salines.

I sentim, de la veu d’una antiga molinera, com era el treball dels moliners de la zona.

El camí ens portarà a la Vall de Lord,  on visitem el seu museu i sabrem com s’elaborava el seu característic càntir de fusta.

Visitem Sant Llorenç de Morunys i alguns exemples del seu ric patrimoni artístic.

Acabem al Pla de Busa envoltats pel singles i rememorant històries de la Guerra del Francès que es situen en aquests paratges.

El camí dels bons homes

Recorrerem una part del Camí dels bons homes, o Camí dels Càtars que rememora les rutes de migració dels càtars entre els segles XIII i XIV quan fugien de la croada i de la Santa Inquisició.

Comença a Montsegur, al sud de França, passa els Pirineus per la Cerdanya tot travessant el Solsonès.

Amb el temps, aquest camí el van fer servir els hugonots, els bandolers, els contrabandistes i els refugiats de les guerres de França i Espanya.

Actualment el Camí dels Bon Homes és un dels senders de gran recorregut (GR-107) més transitats del territori.