Enlaces accesibilidad
El nostre 'racó' d'aquesta setmana...

La Segarra

Històries medievals d'una comarca que, hores d'ara, és un centre neuràlgic de comunicacions

Per
Racons - La Segarra

Racons és una mirada al territori a través dels seus habitants. Una proposta que vol estimular als espectadors a emprendre el seu propi viatge a partir de les propostes que es realitzin des del propi programa.

En aquest viatge ens endinsem en la comarca de La Segarra, centre neuràlgic de comunicacions de la zona central de Catalunya.

Admirem els paisatges d’una bellesa eixuta, de policromia canviant i que inspiren calma.

Una impressió que contrasta amb el passat guerrer d’aquestes terres, que a l’època medieval marcaven la frontera entre moros i cristians amb els nombrosos castells que encara trobem en els seus turons.

Històries medievals

Ens apropem al poble de Montfalcó Murallat, una petita vil·la closa medieval amb el castell del segle XI i unes poques cases adossades.

A dins hi podem trobar restes medievals com un forn, la cisterna que recollia l'aigua de la pluja o el lloc on elaboraven el vi.

Continuem per arribar a Florejacs, un altre vil·la medieval on el seu castell també és el nucli de la població. També entrem al Castell de Les Sitges, que té la imatge clàssica de la fortalesa medieval i està integrat dins del projecte de la Ruta dels Castells de Sió.

I arribem a Cervera, capital de la Segarra. Una petita ciutat carregada d’història i de cultura. L’ historiador i escriptor lleidatà Jordi Soldevila ens explica la història de la ciutat i de la l’Església gòtica de Santa Maria, amb el seu fantàstic conjunt de vitralls.

En aquest mateix temple, el rei Pere III el Cerimoniós va convocar Les Corts l’any 1359 per tal d’elegir el primer President de la Generalitat de Catalunya.

Ens endinsem en el brogit de l’Aquelarre de Cervera, una festa d’origen popular que ha arrelat a la ciutat i que atreu a persones desenfadades amb ganes de gresca i diversió d’arreu de Catalunya.

Viatgem a la Vall del LLobregós, un espai singular, conegut per la seva formació guixenca i per la seva varietat paisatgística.

Allà hi trobem diverses rutes que s'adapten a totes les necessitats, i es poden fer a peu o en bicicleta.

La vil·la de Guissona està impregnada de vestigis romans, testimoni de l'antiga ciutat de Iesso que fou fundada cap a l'any 116 aC.

"El Petit de Cal Eril", grup de música guissonenc, ens mostra quins vestigis en queden i ens acompanya, tot posant la seva particular banda sonora a uns paisatges amb els que s’identifica plenament.

La Segarra és coneguda per la qualitat del seu bestiar i concretament per la cria del porc. No és casualitat que una de les explotacions porcines més importants de Catalunya i Espanya, Bon Àrea, provingui d’aquí. Visitem una petita granja de cercle tancat a Guarda-si-venes, on ens ensenyen com crien el seu bestiar.

Gastronomía i aromes de la Segarra

Com que el porc és l’indiscutible protagonista de la cuina segarrenca, un cuiner fill i net de cuiners ens prepara el plat més típic de la zona: "L’ofegat de la Segarra", un estofat a base de porc d’imprescindible tast pels visitants de la comarca.

El cultiu de cereal a la Segarra ha estat sempre un motor econòmic, així com l’elaboració de pans, coques i una gran varietat de dolços relacionats amb aquest.

Un pastisser tradicional ens mostra com s’elaboren els aliments més típics de la comarca: els "Panadons" i les "Sabines".

I per acabar de pair..., un industrial dels licors artesans ens explica els secrets dels "Aromes de la Segarra" un licor digestiu que conté més de vint herbes aromàtiques i medicinals i que esdevé el sabor característic de la comarca.