Enlaces accesibilidad
Racons

Les muntanyes de la Costa Daurada

  • Un territori molt abrupte, a l'interior de la comarca del Baix Camp

Per
Racons - Muntanyes de la costa daurada

Racons és una mirada al territori a través dels seus habitants. Una proposta que vol estimular als espectadors a emprendre el seu propi viatge a partir de les propostes que es realitzin des del propi programa.

Guió: Paco Martín

Realització: Jordi Renú

Avui ens enfilem als RACONS d'un territori molt abrupte, a l'interior de la comarca del Baix Camp: les Muntanyes de la Costa Daurada.

Els seus pobles comparteixen paisatges heterogenis, des de muntanyes de boscos i roques fins la plana més humanitzada pels conreus tradicionals de la zona, l'avellana i l'olivera.

Hi som a la vila murallada de Prades, on crida l'atenció que tot està envoltat pel color vermell de les pedres que aixequen la muralla, l'església i una bona part de les cases.

Aquesta coloració és la de la pedra afilada, única a Catalunya, que li ha donat el nom de Vila Vermella. I gaudim d'un passeig per la Plaça Major, la font esfèrica renaixentista i l'Església gòtica de Santa Maria la Major.

Capafonts, un poble situat al bell mig de les muntanyes de Prades, visitem un impressionant forn medieval del segle XIII, que encara conserva els elements antics per coure-hi pa.

Anem als camps d'oliveres de Riudecanyes, on un tècnic de la Cooperativa ens explica el secret del "millor oli del món", del gust afruitat de la seva varietat arbequina, amb essències de mar i de muntanya. I també ens mostra tot el procés de producció de l'oli D.O. Siurana.

Dalt del Turó de Santa Bàrbara visitem el Castell-Monestir de Sant Miquel d'Escornalbou dels segles XII-XIII,  tot admirant els seus elements romànics: l'església, la sala capitular, la sagristia i el claustre.

Des de l'ermita de Santa Bàrbara, situada al cim del conjunt, gaudim d'una de les millors vistes de les comarques de Tarragona.

Al municipi de Mont-roig del Camp trobem l'Ermita de la Mare de Déu de la Roca que ja s'esmenta en documents de l'any 1230 i és tot un símbol de la comarca.

Sobre l'ermita s'alça temple de Sant Ramon, d'aparença cúbica i emblanquinada, construïda l'any 1826 i que encara avui serveix de guia als mariners.

Des de la Mola de Colldejou, gaudim d'una espectacular panoràmica del Camp de Tarragona, de part del Priorat, la Ribera d'Ebre i fins als ports de Tortosa.

A la Mola també trobem les restes d'un dels majors poblats ibers de la zona. Pugem a un altre talaia excepcional, de 990 m., a les muntanyes de Prades: el poble deshabitat de La Mussara, amb una rica i particular història.

Des d'aquí, en dies clars,  es pot veure el delta de l'Ebre o, fins i tot, les Illes Balears. A més a més, aquest lloc és un punt partida o de passada de nombroses excursions que porten pels indrets més bonics de les muntanyes de Prades.

Pratdip, llegendes i vampirs

Les muntanyes que envolten Pratdip i Colldejou recullen una curiosa llegenda medieval que ha arribat fins els nostres dies.

Es tracta dels "dips", uns petits gossets negres i vampirs, que segons la llegenda atacaven els ramats i els homes ebris que voltaven de nit.

La seva imatge custodia l'entrada al poble de Pratdip i apareix en el seu escut.

La llegenda dels dips està immortalitzada, en la novel•la Històries Naturals, de Joan Perucho, on el protagonista Antoni de Montpalau -amb el rerefons de les guerres carlines- arrisca la vida per salvar el poble de Pratdip del malvat Dip.