Federico Mayor Zaragoza: "Jo només obeeixo a la meva consciencia"
- Un dels catalans més internacionals que tenim
- Treballa en favor de la pau i per la defensa dels drets humans
- 12 anys director general de la UNESCO, ara a la Fundació Cultura de Pau
- També és un amant d ela poesia de la que n'ha publicat diversos llibres
- Analitzem el moment actual, els indignats, la política i la crítica al rescat de bancs
Gent de paraula
Cristina Puig és una periodista de llarga experiència al món de la televisió i una persona a qui agrada la conversa.
El programa defineix a la perfecció la mena de personatges que ella crida a seure al seu plató.
Gent de paraula s'emet els dimecres, a les 20.30 hores, a La 2 de TVE a Catalunya
Un dels catalans més universals, referent per treballar en favor de la pau i la defensa dels drets humans. 12 anys director general de la UNESCO i actualment al capdavant de la Fundació per una Cultura de Pau.
“Ha arribat el moment de dir prou a les lleis del mercat“
Tot i el món convuls en què vivim i la situació dramàtica de crisi que ens envolta, Mayor Zaragoza no perd la fe ni l’optimisme. "Ha arribat el moment de dir prou a les lleis del mercat".
Creu que tot i la mala conjuntura actual, avui dia "la consciència global, l’accés de les dones en la presa de decisions i la tecnologia ens permeten, més que ser optimistes, estar esperançats".
“Vam plantar llavors amargues i estem recollint fruits amargs“
Cal que aprofitem, remarca, les possibilitats que ens atorguen les noves tecnologies "per primera vegada podem dir el què volem sense haver de demanar permís".
Parlem del moviment dels indignats i afirma que tota la força de les protestes s’ha de poder canalitzar "En comptes de protestes el que hem de fer són propostes".
És molt crític amb el rescat dels bancs i ho resum amb una frase contundent: "Vam plantar llavors amargues i estem recollint fruits amargs".
L’etapa a la política
Federico Mayor Zaragoza va ser diputat amb Adolfo Suárez i ministre d’Educació amb Calvo Sotelo però remarca: "en política sempre he estat independent".
“en política sempre he estat independent“
Explica que quan Suárez el va trucar per anar a les llistes de a UCD li va dir: "els vots de la pobres i la castedat els puc acceptar un temps, el de l’obediència ni un minut".
Tot i que viu apartat de la política diu que mai n’ha deixat de fer "sóc polític en el sentit que penso que la política és la representació de la veu de tots pel bé de la comunitat".
Farmàcia i fe
Molt abans que la política la farmàcia es va creuar a la seva vida. És doctor en farmàcia i catedràtic de bioquímica. "Em vaig dedicar a la bioquímica perquè vaig pensar que era més fàcil saber com som que qui som".
“sóc creient perquè no trobo respostes a les preguntes essencials“
Parlem de fe i religió "sóc creient perquè no trobo respostes a les preguntes essencials" però no accepta les representacions divines de Déu com un home vell i amb barba "la divinitat no la podem conèixer".
El seu pas per Virtèlia
Mayor Zaragoza també va estudiar a les aules de Virtèlia, on va conèixer Jordi Pujol, Pasqual Maragall i Miquel Roca.
Dels anys d’escola en guarda un record especial pels qui van ser alguns dels seus mestres com Jaume Vicenç Vives o Joan Triadú.
Però si els mestres van ser importants, els consells dels pares encara ho van ser més "del meu pare sempre he admirat la perseverança i de la meva mare que m’inculqués que per ser feliç, no acceptés mai l’inacceptable".
Poesia i The Beatles
Federico Mayor Zaragoza escriu poesia en estones lliures, és la seva gran passió "per transmetre l’emoció, no només el pensament, escullo la poesia" perquè d’alguna manera diu, "em permet escriure més ràpid que descriure els esdeveniments".
“per transmetre l’emoció, no només el pensament, escullo la poesia“
Té publicats diversos llibres de poemes i il•lustracions i acomiadem el programa demanant-li que ens llegeixi un dels seus poemes mentre escoltem el "All you need is love" de Beatles, una de les cançons amb un significat especial a la seva vida.