Museu de les mines de Cercs: el carbó i l'evolució social i laboral
- La Colònia de Sant Corneli va ser un dels nuclis miners més importants de Catalunya del segle XX i va mantenir l’activitat fins al 91
- Ens hi mostren com s'extreia el carbó, les dures condicions de treball dels miners i la vida de família. També entrem a una mina de veritat
Museu de les Mines de Cercs.
www.mmcercs.cat
Plaça Sant Romà s/n. Sant Corneli. Cercs.
La Colònia de Sant Corneli va ser un dels nuclis miners més important de Catalunya del segle XX. Carbones de Berga S.A. va mantenir l’activitat fins l’any 1991.
A partir d’aquest moment la colònia es va anar quedant deshabitada. Ara, amb prou feines hi viuen unes seixantena de persones, la majoria grans. Recorden aquella època amb molta nostàlgia tot i les penúries econòmiques. Com ens diu la Carme “érem una gran família, però això ja s’ha acabat”.
En Joan és un miner jubilat. Va nèixer a la mateixa colònia, i recorda que ni tan sols tenien aigua corrent. Però no els hi faltaven pas ganes de fer gresca! Fins i tot tenien un cinema.
Gràcies al Museu de les mines de Cercs, la colònia de Sant Corneli ha tornat a sortir al mapa. Precisament el nét d’en Joan, l’Ivan, treballa com a guia al museu. Ell el defineix com un centre d’interpretació, i ens diu que hi trobarem diversos espais molt definits.
La part tècnica és on coneixem ens tot el procés al voltant del carbó, l'extracció i l’evolució de la maquinària... Però hi coneixem sobretot de les infraestructures que es desenvolupen al voltant de l’explotació de la mina.
Una altra part, la social, queda representada amb l’antiga escola, el dispensari -que nomenaven “l’hospitalillu”- els antics pisos dels miners, la relació entre empresari i treballadors, i també les reivindicacions de millores socials i laborals.
En aquest sentit, podem destacar el Fets de Fígols de 1932 i la Tancada de 1977. A la colónia la dona es cuidava de la casa i dels fills, i l’home treballava a la mina en unes condicions de treball molt dures i precàries, jornades molt llargues i uns sous baixíssims.
Per acabar la visita ens endinsem dins d’una mina de veritat, en una vagoneta. Potser és la part més llaminera del museu. En aquest recorregut, a través de diferents representacions observem l’evolució de la feina de miner a l’interior de la mina.
Museu de les Mines de Cercs
www.mmcercs.cat
Plaça Sant Romà s/n. Sant Corneli. Cercs.