Benedetta Tagliabue: "Fent d'arquitecte et transformes en una diplomàtica tremenda"
- Nascuda a Milà, va venir a Barcelona per amor, amb l'arquitecte Enric Miralles
- Amb ell va compartir fills i projectes fins que va morir als 45 anys
- Ella va decidir continuar-ne l’obra i avui és una arquitecta reconeguda
- De la seva obra, destaca el Parlament d'Escòcia i el Mercat de Santa Caterina
- Gent de paraula s'ha emès divendres, 28 de setembre, a La 2
Gent de paraula
Cristina Puig és una periodista de llarga experiència al món de la televisió i una persona a qui agrada la conversa.
El programa defineix a la perfecció la mena de personatges que ella crida a seure al seu plató.
Gent de paraula s'emet els divendres, a les 20.30 hores, a La 2 de TVE a Catalunya
Benedetta Tagliabue és una de els arquitectes més reconegudes i premiades a Catalunya i Espanya.
Són coneguts la remodelació del Mercat de Santa Caterina, l'edifici de Gas Natural encara que la seva obra també ha deixat empremta en països com Escòcia (on hi va fer l'edifici del Parlament) i tan llunyans com la Xina (va ser l'autora del pavelló espanyol de la Expo de Shangai).
Ser la vídua d'Enric Miralles
Nascuda a Milà, fa molts anys que viu a Barcelona, on va venir per amor acompanyant l'home de la seva vida i mestre, el també arquitecte Enric Miralles, qui malauradament va morir molt jove, als 45 anys, a causa d'un tumor cerebral.
“Pensava que potser seguia per honrar la figura de l'Enric però mica en mica m'he adonat que també ho feia perquè m'agrada el què faig“
Ella, tot i que l'Enric li va dir que tornés a Itàlia, va preferir quedar-se i continuar-ne l'obra. "Pensava que potser seguia per honrar la figura de l'Enric però mica en mica m'he adonat que també ho feia perquè m'agrada el què faig" afirma.
D'ençà de la seva mort, Benedetta Tagliabue ha acabat molts dels projectes que havien començat plegats i n'ha iniciat de nous i és ara, quan han passat els anys que ha pogut posar en marxa la fundació que porta el seu nom "És ara que he pogut obrir la Fundació Enric Miralles perquè fins avui ell era massa part de la meva vida, el sentia massa a prop i no podia".
No obstant, assegura que la Fundació l'ha obert molt a prop de l'estudi o sigui que "No he passat pàgina del tot, les vaig passant poc a poc perquè sempre pots tornar enrere".
Budisme per sortir del pou
Perdre l'Enric Miralles, el seu mestre, marit i pare dels seus fills va ser un cop molt dur i en certa manera el budisme va sortir com resposta a una necessitat. "Volia respostes, investigar, buscar camins, i el budisme m'ha donat serenor, estabilitat i equilibri".
Diu que "el dia que aprens i acceptes que aquesta vida és un somni penses: perfecte, un dia em despertaré".
La marca 'Tagliabue'
"Em vaig fer arquitecte per conèixer les persones" i perquè és una professió, afirma "que em permetia dedicar-me a fora, al món".
“Em vaig fer arquitecte per conèixer les persones“
Benedetta defineix el seu estil d'arquitectura com una arquitectura que s'adapta a l'entorn i que està atenta com si allò que acaba sortint no ho fessis tu sinó que t'ho ha demanat el lloc "quan treballo intento estudiar molt el lloc, la situació, la cultura que hi ha al voltant, la seva gent, de manera que surti alguna cosa que tu no havies prefigurat abans".
Darrera hi ha sempre qui paga però Benedetta té clar que "l'important és descobrir fins a quin punt pots jugar, mantenint els teus ideals i evitar convertir-te en una persona al serveis dels altres".