El director de teatre Àlex Rigola: "Sóc més arriscat i valent al teatre que a la vida real"
- Director de teatre, durant els últims 8 anys ha estat al capdavant del Teatre Lliure
- Actualment també dirigeix l'apartat teatral de la Biennale de Venecia
- Els seus muntatges són arriscats i experimenta amb tots els llenguatges de l'art
- Acaba d'estrenar "MCBTH" al TNC després d'haver-se vist a Girona
- Cristina Puig va parlar amb Àlex Rigola divendres, 2 de novembre, a La 2
Gent de paraula
Cristina Puig és una periodista de llarga experiència al món de la televisió i una persona a qui agrada la conversa.
El programa defineix a la perfecció la mena de personatges que ella crida a seure al seu plató.
Gent de paraula s'emet els divendres, a les 20.30 hores, a La 2 de TVE a Catalunya
Àlex Rigola és un dels directors de teatre més importants i influents de l'escena contemporània, un apassionat de Shakespeare que arrisca en cadascun dels seus muntatges teatrals provant amb tots els llenguatges de l'art.
“ser arriscat i valent és gairebé una obligació però de vegades penso que no en sóc prou“
Durant els darrers 8 anys ha estat al capdavant del Teatre Lliure i actualment dirigeix la secció teatral de la Biennale de Venecia.
Fins els 18 de novembre la sala petita del TNC acull la seva versió lliure de Macbeth "MCBTH" després de l'estrena al Temporada Alta de Girona que elmateix director va qualificar de "desastrosa" i per això es va comprometre a tornar el preu de les entrades.
“amb l'estrena de MCBTH al Temporada Alta se n'ha fet un gra massa i en cap cas ha estat una operació de màrqueting com s'ha dit“
Tot i el rebombori creat per aquest gest Rigola creu que "amb l'estrena de MCBTH al Temporada Alta se n'ha fet un gra massa i en cap cas ha estat una operació de màrqueting com s'ha dit".
Una vegada més es compleix la llegenda que Macbeth és una obra maleïda i que pronunciar-ne el nom porta mala sort.
Tot i això l'Àlex Rigola confessa que "no sóc supersticiós però al mateix temps no m'agrada que hi hagi cap element groc a l'escenari".
Teatre per a ments obertes
Diu Rigola que no és imprescindible haver llegit Macbeth prèviament per entendre el seu muntatge però sí que a alerta que "quan es va al teatre és important tenir la ment oberta".
“quan es va al teatre és important tenir la ment oberta“
Sobre el fet que a l'escenari hi surtin dues persones despullades i si això és o no gratuït respon que "jo crec que el nu de MCBTH està justificat i no em plantejo si cal o no cal" i afegeix que a la vida no s'ha de buscar sempre justificació, ni per un nu ni per una paret blanca.
Tot i això entén que per a un actor no sigui fàcil "pels actors mai és fàcil despullar-se però en aquest cas sé que els preocupa més la interpretació que el nu".
“el teatre és d'aquí i d'ara i no serveix de res pensar en l'espectador d'ahir ni de demà“
Té clar que les coses no es poden explicar igual ara que fa 20 anys perquè "el teatre és d'aquí i d'ara i no serveix de res pensar en l'espectador d'ahir ni de demà".
Quan li demanem si és un director arriscat i valent confessa que "ser arriscat i valent és gairebé una obligació però de vegades penso que no en sóc prou".
De ciències pures
Àlex Rigola és un home de teatre que primer va encaminar la seva carrera professional cap a les ciències "Vaig estudiar telecomunicacions fins que vaig descobrir la capacitat d'evasió absoluta que em provocava el teatre".
“El meu pare que també era de ciències no va encaixar gens bé que em dediqués al teatre “
I a partir de llavors comença la fascinació per tot el que té a veure amb l'art, amb la dansa, la música.
De fet ens confessa que "la meva passió per la dansa va molt més enllà del raonament" i que si no s'hi va dedicar és perquè no era bon ballarí. "El meu pare que també era de ciències no va encaixar gens bé que em dediqués al teatre però mai em va faltar el plat a taula ni el llit".
Shakespeare, botifarres i l'IVA
Àlex Rigola ha adaptat moltes obres del dramaturg anglès "m'agrada tant Shakespeare per la seva contemporaneïtat, perquè està escrit fa sis segles però és molt actual".
“m'agrada tant Shakespeare per la seva contemporaneïtat, perquè està escrit fa sis segles però és molt actual“
De fet diu que tant que l'acusen a ell de vestir els seus personatges de manera massa contemporània, qui realment era contemporani, explica, era ell. "S'ha d'haver llegit però sobretot s'ha d'haver vist alguna vegada un Shakespeare".
Els vuit anys que Rigola ha estat al capdavant de la direcció del Lliure estaven marcats per un final de temporada en forma de botifarrada familiar, una manera d'agrair a tothom que col•laborava amb aquell teatre públic.
“S'ha d'haver llegit però sobretot s'ha d'haver vist alguna vegada un Shakespeare“
Respecte a la pujada de l'IVA, Rigola afirma que és la pitjor cosa que els podien fer "tallar la iniciativa privada apujant el preu de les entrades un 21% és una salvatjada" i conclou"és u mal terrible, no entenc aquest tipus de venjança".