Enlaces accesibilidad

Ramallets, el "gat de Maracanà"

  • TVE Catalunya recupera un reportatge del programa Impactes en que Ramallets explica les seves vivències
  • El mític porter del Barça va jugar amb l'equip 538 partits i qualificava el Camp Nou de milor que Maracanà

Per
Arxiu TVE Catalunya - Impactes - Ramallets, el 'Gat de Maracanà'

Antoni Ramallets, el que va ser porter del Barça, va morir ahir a casa seva a Barcelona als 89 anys. Tothom en destacava una gran agilitat, com un gat. Com que va jugar al Brasil en un partit del mundial i va demostrar ser molt àgil, el van anomenar el 'Gat del Maracanà'.

Un gracienc, mundialment famós

Ramallets va nèixer al barri de Gràcia de Barcelona, va jugar a equips locals com ara el Racing del Guinardó. El 1941 va signar el seu primer contracte professional amb l'Europa, però la 'mili l'obligà a jugar a l'equip de San Fernando, a Càdis.

Més tard, va passar al Mallorca i el 1946 el va fitxar el FC Barcelona, però encara el van cedir al Valladolid.

El porter Ramallets a ser una peça clau perquè aquella temporada, la 1946/47 el club castellà pugés a segona, i el Barça el va repescar a final de temporada.

Va guanyar el premi Zamora en les dues primeres edicions, els anys 1959 i el 1960, amb una mitjana de menys d'un gol per partit.

La seva consagració com a mite va ser al mundial de fútbol de 1950 al Brasil. El porter balugrana es va guanyar el sobrenom del "Gat de Maracanà" per la seva gran agilitat.

Ramallets, part del Barça de les 5 copes

També se'l recorda com a part de l'equip de "les cinc copes" perquè pertanyia a l'onze que va aconseguir, entre 1951 i 1953, dues lligues i tres copes. En total, va jugar més de 500 partits amb el Barça.

Ara fa uns anys vam poder recollir les paraules d'Antoni Ramallets en un reportatge titulat precisament "El gat de Maracanà". Ramallets hi parla després de rebre un homenatge per part dels directius i companys del Futbol Club Barcelona.

Parlen al reportatge l'exjugador Gustau Biosca, el que va ser massatgista de l'equip, Àngel Mur, el mateix Antoni Ramallets i l'home que el va substituir sota els pals, Salvador Sadurní.

També hi podem veure algunes de les jugades en que va participar Ramallets, contra el Benfica el 1961, a la Copa d'Europa. També en el 50 aniversari del FC Barcelona, el 1949; en la inauguració del Camp Nou el 1957, y al mundial de Brasil.

Aquest reportatge, presentat per Francesc Cruanyes, pertany al programa Impactes i va ser emés per TVE a Catalunya el 15 de febrer del 1995.