Sergi Schaaff, pioner de la televisió a Catalunya, Creu de Sant Jordi 2014
- Veterà realitzador de televisió català, Sergi Schaaff rep enguany la més alta condecoració de la Generalitat de Catalunya
- Schaaff treballa des dels anys 60 a TVE Catalunya i ha creat escola per anys d’experiència i una visió innovadora del mitjà
- Actualment dirigeix i realitza Saber y Ganar, programa dels de més èxit a la televisó, amb 17 anys continuats en emissió
Sergi Schaaff Casals és realitzador de formació, treballa des del anys 60 a TVE, és a dir que hi començà als estudis de Miramar, a Montjuïc. La seva trajectòria professional l'ha dut a dirigir i també projectar molt programes, des d'aquells tímids inicis de la televisio que ha acabat sent un referent més de la tecnologia diària.
Nascut a Barcelona el 1937, treballà primer en castellà i després ja en català, quan el mitjà s'anà obrint de la mà de gent de l'ofici que només en podien aprendre d'emissores de l'estranger i de la seva pròpia inventiva. Schaaff va crear “Aquí el segundo programa” (1966), “La carretera es de todos” (1967) o algunes de les adaptacions del espai dramàtic “Novel.la”.
“Schaaf ideà molts dels programes emblemàtics de la primera televisió en català“
La desconnexió en català, un nou món per decobrir i inventar
Si parlem de l’infantil “Terra d’escudella” (1977) o de “Festa amb Rosa Maria Sardà” (1979) parlem d'espais mítics. Els creà Sergi Schaaff, amb els equips tècnics i artístics de TVE Catalunya.
Més tard, signa èxits televisius com el concurs “Si lo sé no vengo” presentat per Jordi Hurtado, “El tiempo es oro” conduït per Constantino Romero o descobreix una jove Júlia Otero que primer farà el programa en català “Una història particular” i després presentarà el consurs “3 x 4” i “La Luna”. També ha participat en èxits comRuta Quetzal (1993).
El 1997 estrena “Saber y Ganar” a La 2 de TVE, una idea seva per la qual torna a confiar la presentació a Jordi Hurtado, programa molt ben acollit pel públic i la crítica. A més, Schaaff ha estat Cap de Programes de TVE Catalunya. Ha rebut molts premis, entre els quals un Ondas l’any 1979 per la direcció de “Salomé”, en versió del desaperagut Terenci Moix i interpretada per Núria Espert.
La seva més extensa relació de treballs són en l'ofici de director: "Les guillermines del rei Salomó",(1981), 'Gran Teatre' -algunes de les quals són al web de Teatre de l'Arxiu de TVE Catalunya- entre 1975 i principis dels anys 80... En destaca per una dada històrica "Sílvia Ocampo" de de Llorenç Villalonga (1975): fou la primera obra de teatre en català subtitulada en castellà en emissió per a tota Espanya.
Dirigí l'espai "Novel.la" el 1980, amb el que continuà la direcció i realització de teatre adaptat a la televisió. El 1997 treballa en "Cròniques de la veritat oculta".
Com a director ha estat també al davant de la sèrie 'Homenots. La controvèrsia Pla' el 1999, un dramàtic biogràfic sobre l'escriptor Josep Pla, enregistrada en escenaris naturals.
Schaaff innova en televisió i també i fa d'altres oficis, a més de realitzar
Sergi Schaaff treballa també com a productor en el món de la petita pantalla i per això entre els anys 2007 i 2008 crea "Ya te vale", "No em ratllis" i "No te enrolles".
Com a escriptor en destaca l'adaptació que fa per al programa Gran Teatre de l'obra El papà de Romeo i Julieta, original de Pere Quart (1980). També escriu guions per a a serie "El enemigo en casa", "Un somni i mil enganyifes", i l'adptació per a la televisió de "El Tartuf" de Molière, ambdues de 1978.
I com a actor? Sí, Schaaff apareix a les pel.lícules"Costa Brava" (1995) i "Sévigné" (2004)mbdues dirigides per Marta Balletbò-Coll .
Com no pot ser d'altra manera i amb tot aquest currículum, apareix a l'espai Memòries de TVE Catalunya, entrevistat per Raül Díaz.
Dels seus programes més coneguts en castellà destaquen també "Un paseo por el tiempo", "Valor y coraje" i molts dels que gairebé tots fem memòria: "Un globo, dos globos, tres globos" y "Estudio Uno".
Carrera també a la docència i amb guardons destacats
Sergi Schaaff és Llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona -on ha esta professor de Televisió de molts professionals que ara treballen a diferents cadenes- i fins el 2004 va ser Degà dels Estudis de Comunicació Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.
Ja hem citat l'Ondas, però Sergi Schaaf reunieix també el premi Zapping Teleespectadors Associats de Catalunya (2004), el Premio Talento de l’Academia de las Artes y de las Ciencias de la Televisión (2005) i el premi Miramar d’Honor de RTVE a la trajectòria professional (2012).
Enguany rebrà la Creu de Sant Jordi, juntament amb d'altres 26 persones i 15 entitats que en són mereixedores. És un guardó que atorga la Generaitat de Catalunya a qui destaca pels servei a Catalunya en defensa de la identitat del país, al pla cívic i cultural. És un dels màxims reconeixements de la més alta instituciuó de Govern.