José Ignacio Lao, metge genetista: "L'optimisme ens dóna salut, està comprovat"
- La genètica com a previsió de salut, per viure més i millor
- Quina informació sobre malalties aporten els nostres gens?
- Quines aplicacions té la genètica en previsió de malalties neurològiques, ginecològiques, cardiopaties... I la importància de la nutrigenètica
Gent de paraula
Gent de paraula és un programa d'entrevistes personals, dirigit i presentat per Cristina Puig.
Cristina Puig és una periodista de llarga experiència al món de la televisió i una persona a qui agrada la conversa.
El programa defineix a la perfecció la mena de personatges que ella crida a seure al seu plató.
Gent de paraula s'emet els divendres, a les 20.30 hores, a La 2 de TVE a Catalunya
José Ignacio Lao és un destacat metge genetista al nostre país. Director mèdic de Genomic Genetics, el primer centre de medicina genòmica aplicada a Espanya, defensa que viure més i millor és possible.
“l'optimisme ens dóna salut, està comprovat. Això es compleix en gairebé tots els centenaris a nivell mundial. Persones que davant els problemes sempre posen bona cara“
Tot i que també afirma que si bé la genètica és un potencial, no ho determina tot. Hi ha persones centenàries que tenen gens resistents a malalties com el càncer i per això arriben a edats avançades en bona forma.
Però també són persones que afronten la vida amb optimisme: "l'optimisme ens dóna salut, està comprovat. Això es compleix en gairebé tots els centenaris a nivell mundial. Persones que davant els problemes sempre posen bona cara"
La prevenció com abans millor
José Ignacio Lao aconsella fer-se un test genètic ja a l'adolescència per prevenir.
“ajuda a formar hàbits sans, a dissenyar la dieta més adient per a cada persona que ajudarà a prevenir complicacions futures“
A partir d'aquest test s'obté tot un seguit d'informació que "ajuda a formar hàbits sans, a dissenyar la dieta més adient per a cada persona que ajudarà a prevenir complicacions futures".
Per exemple: de tots és sabut que si prenem excés de greixos a la llarga podem tenir complicacions cardiovasculars.
Però amb la genètica anem més enllà. Es pot comprovar que existeixen versions de gens que determinen que en algunes persones encara és pitjor, "i encara que mengin el mínim de greixos poden tenir un infart de molt joves".
Predisposició genètica a patir un càncer
Lao ens explica que el test genètic també pot orientar en la prevenció del càncer. Hi ha persones que tenen una predisposició genètica a patir-lo i que a la seva família es repeteix en molts casos, però "per sort el nombre de persones que tenen aquest problema és baix" tranquil.litza.
“per sort el nombre de persones que tenen aquest problema és baix“
I en el cas que no sigui hereditari, a partir del test es pot trobar quins mecanismes funcionen millor davant la malaltia i què s'ha de fer per prevenir-lo.
Amb tot el càncer és el gran repte de la ciència, com també l'alzheimer, "un gran misteri encara". Avui per avui se sap alguna cosa en funció de l'edat a la que comença aquesta malaltia.
En les persones més joves de 65 anys "hi ha components genètics molt característics". En les majors d'aquesta edat hi ha d'altres factors externs i que poden tenir relació amb la resposta a la dieta, matisa Lao.
El puzzle de l'autisme
José Ignacio Lao ha centrat una part dels seus estudis en el complex món de l'autisme que ell mateix defineix com a un "puzzle".
Utilitzant un símil literari defineix el sistema immunològic dels nens autistes com una mena de Quixot: "imaginem que el sistema immunològic és un guerrer que ens defensa de tot el que ens agredeix. Doncs en alguns d'aquests nens és com un Quixot que perd el cap i agredeix tot, el bo i el dolent".
“És ajudar a regular el que menja aquest nen i com ho menja per potenciar l'efecte de la medicació“
En d'altres han observat que els fallen els mecanismes per neutralitzar les substàncies que poden ser tòxiques pel sistema nerviós. Doncs a partir de l'estudi genètic poden trobar una estratègia que ajudi a recuperar fins a cert punt aquests nens. "És ajudar a regular el que menja aquest nen i com ho menja per potenciar l'efecte de la medicació", conclou.
Gens que donen avantatges per fer esport
“La genètica ens dóna un potencial, però que sigui un crack o no també depèn d'altres factors extres, com la psicologia o la personalitat. “
Amb José Ignacio Lao també parlem de genètica i esportistes. Han comprovat que alguns esportistes espanyols tenen una combinació genètica que li dóna certs avantatges per practicar esport.
Però curiosament no és una circumstància que es reprodueixi en tots. "La genètica ens dóna un potencial, però que sigui un crack o no també depèn d'altres factors extres, com la psicologia o la personalitat. Clar que si tenim gens que ens limiten ens costarà més però no són el determinant".
La resposta als fàrmacs
Amb el doctor Lao també parlem de la farmacogenètica que ens aporta informació important per conèixer la resposta als fàrmacs: "Encara que no ho tenim en compte, les reaccions adverses als medicaments són una de les causes més importants de mortalitat a tot el món. Fins i tot per sobre de les morts en accidents de trànsit".
“A la genètica quant més busquem, més ens en adonem quant ens falta per saber“
Si ho tinguéssim en compte s'estalviarien molts diners en l'àmbit sanitari, remarca aquest genetista. No li treu mèrit a la medicina preventiva que detecta els primers indicis de la malaltia, però destaca que la genètica ens permet posar-nos molt abans.
Tot i això, queda molt per descobrir. "A la genètica quant més busquem, més ens en adonem quant ens falta per saber", conclou José Ignacio Lao.