Enlaces accesibilidad

Doctor Ramon Brugada: "La genètica és clau en la prevenció de la mort sobtada"

  • Doctor Ramón Brugada, cardiòleg reconegut mundialment
  • És l’impulsor d’una campanya per col·locar als carrers de la demarcació de Girona desfibril·ladors públics
  • “La genètica és clau en la prevenció de la mort sobtada” 

Per
Gent de paraula - Ramon Brugada: "La genètica és clau en la prevenció de la mort sobtada"

Gent de paraula

Gent de paraula és un programa d'entrevistes personals, dirigit i presentat per Cristina Puig.

Cristina Puig és una periodista de llarga experiència al món de la televisió i una persona a qui agrada la conversa.

El programa defineix a la perfecció la mena de personatges que ella crida a seure al seu plató.

Gent de paraula s'emet els divendres, a les 20.30 hores, a La 2 de TVE a Catalunya

La genètica és clau en la prevenció de la mort sobtada

La “Síndrome Brugada” és com es coneix mundialment a la mort sobtada cardíaca. I Brugada és el cognom d’aquest metge gironí, Ramon Brugada que amb els seus altres dos germans cardiòlegs, és qui ha investigat més sobre el factor genètic d’aquesta malaltia.

Una malaltia que a casa nostra mata 3.500 persones l’any, més que d’accident de trànsit o que la sida i el càncer de mama i de pulmó junts, i que ha trobat en la recerca genètica una via molt important per controlar-la.

La genètica és clau en la prevenció de la mort sobtada

“la genètica ens serveix per poder diagnosticar els problemes genètics familiars que ens permeten poder prevenir, tractar i controlar la mort sobtada”

Després de més de 16 anys de treballar com a metge i investigador als Estats Units i a la Universitat de Montreal, al Canadà, ara fa 6 anys que va aprofitar l’oportunitat de liderar el projecte de la nova Facultat de Medicina de la Universitat de Girona.

“en un projecte pilot que hem fet juntament amb forenses de tot Catalunya hem descobert que un terç de les mort sobtades cardíaques de persones de més de 50 anys tenen un origen genètic”

Girona territori “cardioprotegit”

“Qualsevol pot fer servir un desfibril·lador i pot salvar una vida”

Brugada és també l’impulsor d’una campanya per col·locar als carrers de la demarcació de Girona desfibril·ladors públics que pugui fer servir qualsevol persona sense necessitat de tenir coneixements mèdics. Explica també que en aquests moments s’estan estenen a les farmàcies de Barcelona.

Qualsevol pot fer servir un desfibril·lador i pot salvar una vida

“ara el pot utilitzar qualsevol persona , és tant senzill com una fer servir una torradora ,no s’ha de tenir por, no pot fer cap mal i en canvi, pot salvar una vida”

Esport sí però amb control

“practicar esport és molt bo però s’ha de fer amb seguretat”

Ramon Brugada alerta també de la dèria de fer esport i comenta amb certa ironia que “ara si no corres mitja marató cada mes et miren malament a l’oficina, tothom vol ser Kilian Jornet, però en Kilian és un superhome”

practicar esport és molt bo però s’ha de fer amb seguretat

“córrer i fer esport és molt bo però també ho és fer-ho amb seguretat, s’han de fer proves d’esforç, electros i vigilar a partir d’una certa edat” i afegeix que “sobretot els que ho reprenen ,han de ser conscients que ja no tenen vint anys… és bo fer esport, però amb seguretat”

Aquest cardiòleg reconegut mundialment no ha volgut marxar del nostre programa sense lamentar la fuita d’investigadors per culpa dels pocs diners que es dediquen a la investigació.

“la manca de finançament és terrible, terrible…i els polítics són molt curts de mires, ens hauríem de plantejar on volem que estigui el nostre país d’aquí vint anys.. és terrible”