90 anys de la mort d'Àngel Guimerà
- Àngel Guimerà va escriure moltes obres de teatre on reflectia la realitat social de Catalunya
- Figura destacada de la Renaixença, aquest 18 de juliol de 2014 es compleixen 90 anys de la seva mort
- TVE Catalunya reuneix a l'abas de tothom a RTVE.es les seves obres de teatre i reportatges que en parlen
El dramaturg Àngel Guimerà i Jorge va nèixer a les Canàries, a Santa Cruz de Tenerife el 1845 i va morir a Barcelona el 18 de juliol de 1924. Es compleixen ara 90 anys de la seva mort, mentre les seves obres de teatre encara es representen en grups tan professionals com amateurs.
Als set anys ja vivia a Catalunya i va arribar a a ser una de les figueres més destacades de la Renaixença, el moviment de resorgiment de les lletres catalanes a finals del segle XIX, a més de ser polític i també poeta.
"Mar i cel" es va convertir en un gran éxit i es va arribar a traduir, en aquell moment, a vuit idiomes. Però molts dels seus textos, sobretot a mida que s'anà fent gran, reflectien el dia a dia, la quotidianitat de la societat catalana. Cap al final de la seva vida buscà textos diferents i ja no tingué tant d'èxit.
El Guimerà dramaturg creia fermament que les històries sobre els sentiments, gelosia, amor, la feina, les famílies o els pobles arribaria més fàcilment als que potser mai no haguéssin d'altra manera llegit un llibre o assistit a una representació de teatre. El seu mèrit ha estat fer lectors i fer sobretot actors, actrius, personatges...
De moment, de l'arxiu històric de TVE a Catalunya hem recuperat l'obra de teatre "Maria Rosa". Guimerà va escriure aquesta popular obra de teatre en que un grup de treballadors i les seves famílies van de poble en poble construint una carretera. Un dia, un dels obrers mor i deixa una vídua jove, que desperta passions i també violència al seu voltant. Amb Marta Angelat i Josep Torrent, dirigida per Roger Justafré. Es va emetre per primer cop el dia 24 de maig del 1978.
Al programa Moments dedicat al teatre en català i dirigit per Raül Díaz, comprobem la força que els afeccionats han tingut per a empényer els autors a pujar dalt l'escenari en forma de personatges.
El tema va donar per tant que se'n va fer una segona part, al mateix espai Moments, dedicat a Lletres catalanes, on també es fa referència a Àngel Guimerà.
I un clar signe dels temps: al programa Els Nous catalans es va titular una entrevista 'Un Manelic del segle XXI' la conversa amb l'actor Babou Cham, mataroní nascut a Gàmbia i que ens presenten com a successor d'Enric Borràs, Lluís Homar o Enric Majó: interpreta un dels papers més entranyables del teatre català més popular, el paper de Manelic a "Terra Baixa" d'Àngel Guimerà.
La moderna posada en escena de l'obra i el fet de donar el paper de Manelic a un actor negre no sols contribuïen a fer reviure el text escrit el 1896, sinó que també deixaven clar que la marginació i la discriminació cap als forasters s'entossudeixen a mantenir-se...