Enlaces accesibilidad

animalades: capítols

  • animalades és una sèrie de quatre capitols dedicats a la natura de Catalunya
  • Emissió: de dilluns 28 a dijous 31 de desembre, a les 19.45 hores

Per
El Mar, el primer capítol de la sèrie animalades
El Mar, el primer capítol de la sèrie animalades

Mar

El Mar és el gran desconegut. Sota la planícia blava s’amaga un món amb éssers gairebé inimaginables. En aquest episodi Evelyn navega i busseja pel Mediterrani per descobrir-nos els grans secrets dels animals marins, des de colosses balenes a tocar de les nostres costes fins a meduses amb el desitjat poder de la immortalitat, tot passant per pops amb intel·ligències que no semblen del nostre planeta. També es remulla a la piscina amb la nedadora Mireia Belmonte, que li ensenya a nedar com un dofí.

Curiositats: Tenen els animals el secret de la immortalitat? Trobem senyals d’intel·ligència alienígena a les nostres costes? Pot un nedador olímpic, com Mireia Belmonte,  superar la velocitat d’un dofí? Quin és l’animal més gran de Catalunya? És el canibalisme un acte sàdic o una estratègia de supervivència?

Terres Humides

A les Terres Humides les fronteres es desdibuixen i la vida és versàtil. En aquest episodi Evelyn viatja als Aiguamolls de l’Empordà i a Banyoles per ensenyar-nos els increïbles animals que viuen entre l’aigua i la terra, des de voraces libèl·lules o daines amb elegants cornamentes fins a éssers d’abans dels dinosaures, com els triops. També acompanya al gimnàs a Gervasio Deferr, que li ensenya tot allò que els gimnastes poden aprendre dels salts de les granotes.

Curiositats: És el triops l’animal més vell del món? Viu a Catalunya un dels depredadors més letals? Què poden aprendre els gimnastes olímpics, com Gervasio Deferr, del salt d’una granota? Cap a on migren les cigonyes? Pot la cornamenta d’un cèrvol provocar l’extinció d’una espècie?

animalades és una sèrie documental sobre la ciència dels éssers vius de Catalunya

animalades és una sèrie documental sobre la ciència dels éssers vius de Catalunya tve

Terra Baixa

En apropar-nos al mar les muntanyes perden alçada i el clima alpí deixa pas al mediterrani, les pluges disminueixen i les temperatures es tornen més suaus a la Terra Baixa. En aquest episodi Evelyn visita diferents punts del litoral català per explicar-nos les meravelles dels animals que allí viuen, des de cargols amb complex de Cupidos o abelles que dansen, fins a sagaces guineus amb un sisè sentit. També visita a Carlos Ferrater, que li explica quantes coses poden aprendre els arquitectes dels insectes.

Curiositats: Per què dansen les abelles? Hi ha animals amb un sisè sentit? Com afecta la temperatura el sexe de les tortugues? Poden reproduir els arquitectes com Carlos Ferrater les teles de les aranyes? Quin són els Cupidos del món animal?

Terra Endins

Terra Endins, prominents i arrodonides agulles s’eleven per acariciar suaument el cel. Montserrat és, sens dubte, singular entre totes les muntanyes. Evelyn recorre l’icònic massís on el desgast de la roca és constant, però les històries salvatges sobreviuen a l’erosió del temps: ratpenats que “veuen” amb les orelles, mantis religioses caníbals, mussols contorsionistes… I aquest cop, Evelyn escala amb l’alpinista Araceli Segarra per veure les semblances i diferències entre humans i dragons.

Curiositats: És la mantis una caníbal sexual? Com converteixen els mussols la nit en dia? Poden els alpinistes com Araceli Segarra escalar igual que els dragons? Per a què li serveixen les punxes a l’eriçó? Hi ha animals que veuen per les orelles?