El premi Nobel d'Arquitectura, el Pritzker, per a l'estudi d'Olot RCR
- RCR es dedica a projectes diversos, tal com ha destacat el jurat del Pritzker per premiar-los
- Al capítol dedicat al restaurant Les Cols, Històries de Taula i Lllit mostra 5 dels seus treballs
- L’estudi d'Olot RCR el componen Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta
Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta han guanyat enguany el premi Pritzker, considerat el Nobel d’Arquitectura i el premi més destacat en aquest àmbit.
Ho ha anunciat el president de la Fundació Hyatt, Tom Pritzker. Els tres arquitectes van fundar l’estudi fa prop de 30 anys i han treballat junts des d’aleshores. Pritzker ha ressaltat que el jurat ha seleccionat els tres arquitectes perquè han tingut un impacte més enllà de la seva àrea d'influència i per la varietat de les seves obres, que abasta des dels espais públics i privats fins a equipaments culturals i institucions educatives.
També, destaca que la seva capacitat “per relacionar intensament l’entorn específic de cada lloc és un testimoni del seu procés i la seva profunda integritat”. La cerimònia d’entrega tindrà lloc el proper 20 de maig a Tokyo.
Les Cols, la llum i l'espai per gaudir-ne
Una gran mostra dels seu treball, concretament cinc projectes, els hem vist al programa dedicat al restaurant Les Cols de la Garrotxa.
Aquest restaurant és una referència en diferents àmbits: gastronòmic, en primer lloc, i des del punt de vista arquitectònic, en segon. La història va començar aviat farà vint-i-cinc anys, quan Fina Puigdevall, filla del mas anomenat Les Cols, va obrir un restaurant als baixos de la masia.
“Les intervencions de RCR són fetes per treballar-hi o viure-hi, no només per ser vistes“
L’establiment funcionava prou bé, però, al cap d’uns anys, la Fina va voler donar un pas endavant i va encarregar una remodelació a RCR Arquitectes. Volia llum a la cuina i unificar els espais dedicats a menjador.
El resultat va ser trencador i radical. I va dur el restaurant a la portada de llibres i revistes d’arquitectura. Per RCR, segons ens explica Carme Pigem, la C del grup, fer Les Cols va comportar actuar en un lloc on l’arquitectura es viu, i no només es mira.
Els propietaris, la Fina i el seu marit, Manel Puigverd, cap de sala, van pensar que havien d’adaptar la seva cuina al nou espai. I així van arribar a les dues estrelles Michelin i a una proposta sempre ajustada a l’estacionalitat i al territori, als productes que són realment i exclusivament de quilòmetre zero. Una proposta que s’ha anat radicalitzant i, en la que, ara mateix, no inclouen, per exemple, peix fresc.
La retrospectiva d'RCR la vam veure al programa 'Tinc una idea'
Una exposició al Palau Robert de Barcelona commemorà els 25 anys de l’estudi d’arquitectes d’Olot RCR, ara fa dos anys i en va destacar l'arquitectura que busca l’harmonia amb l'entorn.
Com sentim en aquest reportatge a Tinc Una idea, els arquitectes RCR s'estimen més el materals naturals i que l'emoció i la bellesa en embolcallin en veure o millor, entrar, en un dels seus edificis. Seguint aquests ideees i sobretot estudiant l'entorn, han guanyat premis com el FAD o han quedat finalistes al Mies Van der Rohe.