El Dalí més proper, més íntim i espontani
- Visitem al Castell de Púbol la mostra “Salvador Dalí. Gala. Ricardo Sans"
- L’artista Ismael Smith va ser un català de finals del modernisme
- Una de les pel·lícules imprescindibles d’enguany: “Dunkerque”, de C. Nolan
Tanquem la primera temporada de “Punts de Vista” amb les nostres darreres recomanacions culturals per aquest estiu.
La inclassificable obra de l'artista ISMAEL SMITH
Com diu la presentadora Montse Elias de bon principi de programa: “A l’estiu, quan el sol apreta, hi ha dues opcions: venir a gaudir a platges com aquesta (la del Garraf) o anar a contracorrent i fugir-ne amb alguna excusa… …si sou dels segons va ideal la primeres de les propostes del programa: la inclassificable obra de l’artista ISMAEL SMITH, que tot i el seu cognom anglès, va ser un català de finals del modernisme contrari a l’estètica del seu temps…” Doncs això mateix, la primera recomanació és un clip dedicat a l’exposició que hi ha durant tot l’estiu al MNAC, el Museu Nacional d’Art de Catalunya. “La bellesa i els monstres” és del títol de l’exposició que aplega les obres d’aquest artista força desconegut que va viure part de la seva vida a Nova York. Provocador i transgressor, Smith es va dedicar al’escultura, la pintura, la ceràmica, la il·lustració satírica i fins i tot la moda.
La cita inicial fa referència a les relacions entre l’art i la bogeria: quins són els límits de la creació? Hem trobat una frase que ens sembla més que adient al programa:
“La bogeria és un punt de vista”
Micky Bane, escriptor i poeta
“DUNKERQUE”: UNA OBRA MESTRA
De cinema, ja hi ha a la cartellera una de les pel·lícules imprescindibles d’enguany, “Dunkerque”, la història bèl·lica que ha dirigit un dels mestres del cinema actual: CHRISTOPHER NOLAN. Fem un repàs a la trajectòria d’aquest cineasta britànic, autor de títols recents excepcionals com “Memento”, “Interestelar”, “Origen” o la nissaga de Batman.
DALÍ ÍNTIM AL CASTELL DE PÚBOL
Del món de l’art i la fotografia, fa uns dies en Salva Rich i un equip de càmeres s’han escapat a Púbol, al Baix Empordà, per descobrir l’exposició que hi ha al Castell de Púbol, titulada “Salvador Dalí. Gala. Ricardo Sans.” Fins el gener de l’any vinent es pot visitar aquesta mostra plena de fotografies que documenten el Dalí més proper, més espontani i íntim, allunyat del pintor més mediàtic.
“BLAUMUT” AL TELEFÈRIC DE MONTJUÏC
De música, hem acompanyat als “Blaumut” en un passeig pel telefèric de Montjuïc, un indret que ens ha semblat ideal per parlar del seu darrer treball, un tercer disc titulat “Equilibri”. Enfilats sobre Barcelona els Blaumut ens parlen dels nous temes del darrer àlbum i també de la seva trajectòria, amb discs anteriors i d’èxit com “El turista” o “El primer arbre al bosc”.
LITERATURA INFANTIL
De literatura, tenim també un seguit de recomanacions, adreçades aquest cop al públic infantil. Dos títols interessants són “La inmortal” de Ricard Ruiz Garzón i “El viatge del Crohn” d’Inés Valls i Laura Marín. I també, un llibreter especialitzat, Ricardo Rendón, ens fa la seva particular selecció.
MARINA CAPDEVILA: IL·LUSTRACIÓ URBANA
I finalment, del món del grafitti i la il·lustració en Jordi Vila i Guillamet ens descobreix a la MARINA CAPDEVILA. Hem assistit a la creació en exclusiva per a “Punts de Vista” d’un magnífic mural al Parc de les Tres Xemeneies, del Poble Sec de Barcelona. La Marina també ens explica la seva manera d’entendre la il·lustració urbana. Ara mateix és a Brasil, a Belo Horizonte, pintant una façana de 45 metres d’alçada.
I ja ho sabeu: en cultura tot és qüestió de 'punts de vista'.
Continuarà…