Enlaces accesibilidad

Montserrat Caballé: una vida en imatges de TVE

  • La soprano catalana ha estat en moltíssimes ocasions davant les càmeres de TVE: en actuacions i entrevistes durant tota la seva carrera artística
  • Reunim óperes, cançons i les seves paraules en diferents moments, també tristos, com l'incendi del Liceu
  • Aquest recull comença amb el 1970, passa pel NODO el 1971 i acaba fa unes setmanes en una conversa amb La 2

Per
Montserrat Caballé, la gran soprano del segle XX
Montserrat Caballé, la gran soprano del segle XX

Comencem per les seves actuacions. Pel que ha estat més coneguda Caballé és però per l'òpera. A l'arxiu de TVE se'n conserven fragments que ara que ha traspassat, prenen encara més valor.

En la seva incursió al barroc, l'únic fragment que es conserva de 'Juli Cèsar' és del segon acte, que Caballé va cantar amb Justino Díaz el 1982. Obra de Haëndel, al Liceu, sota la direcció de Ralf Weiker.

Segundo acto de 'Julio César', con Montserrat Caballé y Justino Díaz

En canvi, Maria Stuarda es conserva completa. L'actuació és del 1979. Caballé interpretà l'ópera de Gaetano Donizetti, basada en el poema de Schiller. Acompanyada por l'Orquestra Simfònica i el Cor del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, els dirigia Armando Gatto.

Una altra gran, Norma. Caballé la cantà, en aquesta producció del 1978. Era el Teatro de la Zarzuela de Madrid. Meravellosa música de Vincenzo Bellini, amb el llibret de Felice Romani i basada en una tragèdia d'Alexandre Soumet, la direcció era d'Enrique García Asensio amb l'Orquesta y Coro Nacional de España.

Recordadíssima és també la seva veu a Tosca. RNE en guarda aquest fragment en que la seva veu és dolça i serena enmig de l'agitació d'aquesta obra tràgica. L'enregistrament és del 1970.

Una de les imatges que més popular la van fer entre els que no la coneixien pel bel canto va ser el videoclip 'Barcelona' en que la va cantar amb Freddie Mercury per a promocionar els futurs Jocs Olímpics.

Arxiu TVE Catalunya - Video clip "Barcelona" amb Montserrat Caballé i Freddie Mercury

Destaquem també a la gran Montserrat Caballé a l'escenari del Palau de la Música catalana: interpreta 'El Cant dels Ocells'. Era l'Any Olímpic, el 1992. I es tracta de la cloenda oficial dels actes de celebració del centenari de l'Orfeó de la Música Catalana.

Entrevistes a Montserrat Caballé: la família, sempre present

El recull de programes en que la soprano barcelonina es posa davant la càmera i ens parla d'ella i del que sent, comença pel mític NODO, on la veiem amb la família a casa seva a Barcelona. Era el 1971.

Anys més tard i ja molt més consagrada encara és quan Informe Semanal li dedica un reportatge amb el líder de Queen. El reportatge és del 1987.

En noches como ésta va entrevistar Caballé l'any 2009.

Entrevista a Montserrat Caballé

I després de l'incendi al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, Informe semanal la posa literalment a cantar enmig de les cendres. Era el 1994.

Informe semanal: Regreso al Liceo. La soprano Montserrat Caballé conduce un reportaje sobre la historia del Teatro del Liceo con motivo de su destrucción en un incendio. Y actua entre las ruinas. Emitido el 5 de febrero de 1994

El darrer programa de televisió que la va entrevistar va ser Gigantes de La 2. Caballé torna a mirar enrera i continua vivint amb la música i la fzmília com a eixos centrals de la seva vida.

Se n'enrecorden del comentadíssim anunci de la Loteria del Nadal del 2013? Potser no és una manera frívola de recordar Montserrat Caballé sinó d'evocar també el seu somriure i bon humor.

Anuncio de la lotería de Navidad 2013