Robert Saladrigas, un escriptor a la televisió
- Mort als 78 anys a Barcelona, ciutat on va nèixer, Robert Saladrigas va ser un dels pioners de la televisió en català amb la seva facilitat per a les lletres
- Va fer de guionista, moderador de debats, entrevistador o presentador, un escriptor complet per al nou mitjà i la imatge
- A TVE Catalunya conservem programes que va dirigir, com el cultural Signes, obres de teatre i també contes per a infants
El 1983 Terenci Moix va convocar l'escriptor Robert Saladrigas al plató del seu programa d'entrevistes, 'Terenci a la fresca'. Saladrigas ja havia publicat una desena de llibres i havia rebut els premis Joaquim Ruyra el 1966 per 'Entre juliol i setembre' i només tres anys després el Víctor Català per 'Boires'
La conversa entre tots dos, al capdamunt d'aquest text, indica la vocació de Saladrigas per les lletres. Hi presenta el seu nou llibre "Sóc Emma", acabat de publicar -era el 1983- i en el que va explicar com els va impactar als joves de la seva generació el Maig del 68, o Maig francès, com se'n deia llavors.
Robert Saladrigas va aprofitar el saber escriure per ser redactor, presentador, guionista i també director a TVE Catalunya. Va dirigir des del 1979 -això són les beceroles del català a la televisió- el programa Signes.
També va escriure la serie "Històries de cara i creu". Es va emetre els anys 1986 i 1987. Us en deixem un capítol titulat "Com si fos de la família", amb Amparo Baró i Alfred Lucchetti.
I més d'articles i crítica en premsa escrita i guions per a televisió, Robert Saladrigas també va escriure teatre: amb Jaume Fuster van fer l'obra "Les cartes d'Hèrcules Poirot". TVE Catalunya en va emetre l'estrena a tv i en català el 1979 a l'espai Novel·la.
Preocupat per arribar al públic més jove Saladrigas va crear un gran llegat, contes com el que va estrenar al programa Quitxalla el 1981, "La història d'un cavall que mai no es fatigava". Comença al minut 27.
Com a presentador va moderar també un debat, el 1982, sobre el Diccionari Fabra. Hi participen Ramon Gual, Teresa Cabré, Jaume Sobrequés i Xavier Bru de Sala. El tema era esbrinar si aquest dicconari continuaria sent vàlid per a escriure i parlar en català. Ómnium Cultural va particpar en aquest debat.
L'escriptor Robert Saladrigas ha mort a finals d'octubre del 2018 a conseqüència d'un càncer.