40 anys de les primeres eleccions al Parlament de Catalunya recuperat
- Aquest divebndres 20 de març ha fet 44 anys que els catalans vam votar els diputats del Parlament de Catalunya de la democràcia recuperada
- Al fons històric de l'Arxiu de TVE Catalunya es conserven imatges d'aquells moments, enregistrades com es feia llavors, en cinema
- La majoria són inèdites per al gran públic i només se n'han vist fragments als infomatius o programes especials
Fa 40 anys, un dia feiner, el dijous 20 de març del 1980, es van obrir els col·legis electorals a tot Catalunya per votar els diputats del Parlament recuperat i d'entre ells, el president de la Generalitat que formaria el Parlament i el govern de la I Legislatura. Res però no es va es fer sense una legislació prèvia. Veiem breument els antecedents.
El 1977 es van fer a l'estat espanyol les primeres eleccions després del franquisme. Els representants escollits a Catalunya formaren l'Assemblea Parlamentaris, que posà en marxa la tornada del president Josep Tarradellas de l'exili i l restauració de la Generalitat.
El 1979 una comissio de parlamentaris va redactar l’Estatut, l'anomenat Estatut de Sau. Després, es convocà un referendum i els catalans el vam votar i aprovar el 25 d'octubre del mateix any.
Amb la legislació vigent i els resultat de les eleccions del 1977 a Catalunya, Tarradellas tornà de l'exili nomenà un govern provisional.
Tarradellas i Andreu i Abelló
El pas del temps, la mort, la guerra, la persecuió o l'exili van fer que només dues persones d'aquell hemicicle ple d'activitat del 1932 hi fossin presents quan es va tornar a obrir, solemnement, el 1980: Josep Tarradellas, exconseller de Finances i ara president de la Generalitat -càrrec que rebé durant l'exili- i Josep Andreu i Abelló.
Tarradellas havia arribat a Catalunya el més d'octubre i havia cridat des del balcó de Palau "Ja sóc aquí". Andreu i Abelló, advocat i polític, va ser diputat a la República i ho seria ara, 48 anys més tard.
Com a única televisió, TVE va gravar aquells moments històrics. Ara posem a l'abast de tothom els enregistraments íntegres que es guarden, dels quals molts ciutadans només han vist fragments als informatius o programes especials.
El dia de les eleccions, un dijous de fa 40 anys
Quan es convocaven les eleccions per qualsevol dia feiner i no pas en diumenge com ara, els catalans vam sortir al carrer a votar. Les imatges que guardem no tenen so. En aquells anys s'enregistrava tot en cinema i a voltes el so no es conserva.
Com erem, com vestiem, com miravem l'urna seriosament o amb un mig somriure. La participació va ser del prou alta, del 61,34%.
Tota una nit en vetlla
Les primeres eleccions al Parlament de Catalunya recuperat bé valien una ni sense dormir. El conseller de Governació Josep Maria Bricall va valorar els resultats electorals en una roda de premsa enregistrada a la sala de Mapes del Palau de la Generalitat. Joan Armengol, periodista de TVE, presenta els components de la mesa: Bricall, Ramon Folch, secretari per a les eleccions al Parlament i Xavier Fabrés, cap del gabinet del conseller.
Bricall va llegir per a la premsa les dades provisionals en català i castellà i les va comentar. Al final del vídeo diu "anem a dormir". Era el mati del 21, vol dir que havíen viscut intensament la nit electoral.
La I Legislatura, està en marxa
Acabat el recompte, els nous diputats ja poden prendre el seu escó al Parlament. Serà amb les dades definitives que es farà l'acte d'inauguració, el dia 10 d'abril. La sessió la presideix Josep Taradellas, que adreça un discurs a la cambra.
Hores més tard, la cambra forma la Mesa d'Edat. El diputat més gran, presideix: és Josep Maria Poblet, escriptor i polític català, molt actiu socialment en la defensa de Catalunya des de la seva joventut. Durant la guerra civil fa de secretari del president del Tribunal de Cassació de Catalunya. Ara, en prendre el càrrec al parlament, té 82 anys i fa un discurs molt sentit i emocinant.
Amb la mesa provisional, ara cal escolir la mesa definitiva, el president de la Generalitat i que aquest formi govern. El primer, és votar qui serà el president del Parlament. Es fa la votació i surt escollit Heribert Barrera, històric militant d'ERC. L'acompanyen com a vicepresidents l'historiador Isidre Molas i la filòloga Concepció Ferrer.
Escolida ja la mesa definitiva, Heribert Barrera adreça el seu discurs a la cambra.
Arriba el Debat d'Investidura. En la primera sessió, pren la paraula de Josep Benet, del Grup Mixt. Dedica les seves primeres paraules a la memòria de totes les persones que que van lluitar en defensa de l'Autonomia de Catalunya de Catalunya durant i després de la guerra.I fa menció de l'Assemblea de Catalunya. Despré parlen Francisco Hidalgo (PSA); Francesc Vicens (ERC); Anton Cañellas (CC-UCD); Antoni Guitiérrez Díaz (PSUC); Joan Raventós ( PSC ) i Macià Alavedra (CIU).
A una segona sessió tornen a prendre la paraula es portaveus i el candidat Jordi Pujol.
Finalment, la presa de possessió de Jordi Pujol com a 115è President de la Generalitat
I la presa de possessió del nou govern. Son Miquel Coll i Alentorn, adjunt a la presidència. Joan Vidal i Gayolà, conseller de Governació, Ignasi de Gispert de Justícia, Vicenç Oller d'Indústria i Energia. Joan Guitart, conseller d'Ensenyament, Max Cahner de Cultura i Mitjans de Comunicació. Ramon Trias Fargas a Economia i Finances, Josep Maria Cullell, conseller de Política Territorial i Obres Públiques. Finalment, Josep Laporte de Sanitat i Seguretat Social, Francesc Sanuy de Comerç i Turisme, Joan Rigol de Treball i Agustí Carol, conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca.