Enlaces accesibilidad

Documentals en català que ens fan viure altres vides

  • Gràcies als documentals podem passar una bona estona i tambe viatjar, aprendre, somniar desdel sofà de casa
  • Ara confinats, amb la família o sols, els reportatges ben elaborats s'agraeixen i ens obren una finestra al món
  • Us recomanem documentals de músics, cuiners, un pintor, una escriptora inquieta, vehícles que ens han canviat la vida i una casa amb secrets

Per
Sense moure'ns del sofà podem conèixer músics, cuiners, infraestructures i invents
Sense moure'ns del sofà podem conèixer músics, cuiners, infraestructures i invents

Els documentals ens entretenen moltes de les hores que passem ara a casa, però també es aporten coneixements i aprenentatge. Ens presenten vides que ni imaginem, aficions, oficis o indrets que ignorem. A TVE Catalunya tenim programes especials de diferent contingut i que us recomanem per aquests dies.

Els músics catalans que van anar a América

El documental "L'home orquestra. L'aventura dels músics catalans a Amèrica" evoca tota una generació de músics, la major part catalans, que durant els anys quaranta i cinquanta del segle passat van deixar enrere la dictadura franquista i se'n va anar a fer les amèriques.

Un d'ells era el multiinstrumentista Jesús Peyrón. ,Va tocar als milloras escenaris amb Frank Sinatra, Nat King Cole, Édith Piaf, Judy Garland, Benny Goodman i Xavier Cugat, entre d'altres.

El record dels que també han lluitat

'Montserrat Roig: l'hora violeta' explora l'univers i el pensament de l'escriptora i periodista catalana que vamorir de càncer el 191 amb només 45 anys.

Compromesa políticament, en la lluita antifranquista i feminista, seguin els passos de Roig per Barcelona, Formentera, Sant Petersburg i Moscou. Coneixem els seus fills i amics i veiem alguns els seus treballs, com el programa Personatges de TVE Catalunya.

El documental s'endinsa en el procés d'investigació periodística que va donar a conèixer la deportació i mort de milers de republicans catalans en els camps de concentració i extermini nazis durant la Segona Guerra Mundial, que va donar lloc al llibre "Els catalans als camps nazis" (1977), premi Crítica Serra d'Or.

El que ens diuen les pedres, que és molt

El programa "Històries d'una casa" ens va portar fins a l'edifici d'El Consolat, al barri de Vallcarca de Barcelona.

és ua casa on no hi viu ningu i aviat serà un equupamet púbilc. Al seu interior,però i va haber molta vida: la del pintor Joan Junyer i la de la Dolors Canals, biòloga i pedagoga. Històries d'artistes, de dones pioneres i d'exili.

La filla retrata el pare artisa a 'Pater'

L'extensa carrera pictòrica del pintor Antoni Vives-Fierro, les exposicions arreu de món i la gran activitat que va desenvolupar durant tota la vida, ha quedat per sempre enregistrada al documental de la seva filla Clàudia. La directora va gravar durant 5 anys i així analitza l’evolució de l’obra. No oblida pas el paper de l'esposa i mare, Emi.

La màquina que ens ha canvia la vida: el cotxe

Aquest documental mostra l’evolució passada, present i futura de la relació entre el cotxe i la societat. Actors com Marc Clotet o Nuria Visedo, l’economista Josep Maria Gay de Liébana, la cuinera Carme Ruscalleda, els periodistes Sergio Piccione o Luis del Olmo, la treballadora de SEAT Àurea López, l’humorista Jose Corbacho, l’enginyera Laura Sanz, el publicista Josep Maria Picola o el consultor Maurizio Travaglini, entre altres, ejs expliquen com els ha canviat a ells tenir o no tenir cotxe.

Els germans Torres i el seu somni

'La nau dels somnis. La cuina dels germans Torres' es el reportatge en el que els bessons Torres, Javier i Sergio, han aconseguit aixecar de zero un restaurant com la cuina que tenien a casa de petits, on la gent veu com es cuina el que menjara.

Mentre feien obres continuaven amb el rodatge de 'Torres en la cocina' a La 1 de TVE i buscaven finçament, olles, vaixella i estris de cuina.

El 150è aniversari del Port de Barcelona

El programa "Cinc dies a" ens porta a molts llocs, ens fa passar a racons que no coneixiem i veure com la gent hi viu, hi treballa, hi gaudeix. En el 150è aniversari del Port de Barcelona li van dedicar aquest especial a una de les infraestrutures mé grans i importants de Catalunya.

El reportatge ens mostra com es guanya terra al mar, l’activitat diària de pescadors, passatgers, turistes, submarinistes, agents de duanes, estibadors o la policia portuària.