Enlaces accesibilidad

50 anys de la mort del renovador noucentista Josep Carner

  • Aquest dijous 4 de juny es compleixen fa 50 anys de la mort a l'exili, a Brussel·les, de Josep Carner, gran renovador de la poesia
  • Recuperem de l'arxiu de TVE Catalunya una biografia que inclou paraules de personalitats destacades de les lletres catalanes sobre Carner.
  • I a més, l'emocionant rebuda al poeta a l'aeroport del Prat quan torna a Catalunya després de 50 anys, poc abans de morir

Per
Arxiu TVE Catalunya - Josep Carner. Deure, passió i diversió

Albert Manent diu el 1978, en la biografia de Josep Carner que teniu sobre aquestes línies: "Els quatre pilars del Noucentisme són Prat de la Riba per la gran visió política; Pompeu Fabra, per la normalització lingüística; Eugeni d'Ors pel sentit de l'organització de la cultura; i Josep Carner, per la renovació de la poesia i la prosa". Déu n'hi do!

El Noucentisme va renovar tots els àmbits de la vida a Catalunya, incloent l'art i l'economia, i les lletres en va ser un suport fonamental. Carner ho va entendre així i va treballar per implicar els seus contemporanis. Aquest monogràfic ho explica i ens descobreix un home de grans emocions i iniciativa, també molt bromista i alegre i amb una presència que es feia notar.

Aquests dies el recordem perquè el 4 de juny fa 50 anys de la seva mort. Aquest programa que podeu veure a l'encapçament "Josep Carner, deure, passió i diversió", inclou entrevistes a Marià Manent, Joaquim Molas i Narcís Comadira, i també a la seva filla Anna Maria Carner.

Aquest tresor amb molts entrevistats que ja no hi són, inclou poemes de carner declamats pels actors Montserrat Carulla i Pau Garsaball:

  • Les llimones casolanes
  • En el concert
  • Cançó damor i amistat
  • El beat supervivent
  • Nabí

El programa finalitza amb la veu del propi Joan Carner llegint el seu poema Retorn a Catalunya.

El breu i emocionat retorn, poc abans de morir

En el reportage L'últim viatge de Josep Carner veiem les conegudes imatges de la rebuda a l'aeroport del Prat. Era 1970 i l'única pancarta que hi va dur la gent va estar amagada fins que el poeta va arribar. Carner estava emocionat, plorava. Segurament per l'emoció de tornar i potser per tanta gent com l'esperava... Va ser uns dies a Catalunya i se'n va entornar a Brussel·les. Va morir a cap de poques setmanes.

Finalment us recomanem la sèrie Homenots. La controvèrsia Pla. Tracta de Carner quan coneix l'escriptor empordanès Josep Pla. Van coincidir a Gènova quan Carner treballava l'ambaixada com a com a vicecònsol d'Espanya i Pla com a redactor del diari La Publicitat.

Des del 26 de febrer d'enguany és obert a Catalunya l'Any Carner, però diverses de les commemoracions han quedat ajornades per la pandèmia del COVID19. Esperem que algunes de les actuivitats en record del gran poeta es puguin reprendre aviat.

Any Carner

Any Carner