Qui ha estat Pere Casaldàliga, explicat per ell mateix
- Ha mort als 92 anys on ell volia, al Brasil, on treballava des dels anys 70 i on se l'anomenava el bisbe dels pobres
- La figura de Pere Casaldàliga serà recordada per la defensa de la Teologia de l'Alliberament i dels empobrits
- TVE el va entrevistar en una de les poques ocasions que va tornar a Europa
El periodista de TVE Catalunya Àlex Masllorens es va desplaçar fins a Roma el 1988 per a poder entrevistar Pere Casaldàliga. Llavors ell ja era, a més de capellà claretià, bisbe titular de São Félix do Araguaia. No era fàcil que vingués a Europa i molt menys a Catalunya. Però tenia al nostre país una gran anomenada i no es podia desaprofitar l'ocasió: Casaldàliga es negava a sortir del Brasil.
En l'entrevista, emessa al programa Panorama que dirigia Masllorens, i que teniu damunt d'aquest ratlles, el bisbe explica com veu el Vaticà, l'Església, la seva feina al Brasil, perquè no li agrada venir a Europa o perquè no torna a Catalunya. I també de com creu que cal de treballar dia a dia.
Anomenat el 'bisbe dels pobres' i 'dels sense terra', Casaldàliga era radical parlant, perquè veia les multinacionals expulsar de les seves terres els més vulnerables, camperols i indígenes de l'Amazonia. Els seus projectes humanitaris, exemple de coherència, li han comportat amenaces de mort i la mort de companys seus.
Pere Casaldàliga és també un referent de la Teologia de l'Alliberament, nascuda de la misèria i la fam a l'Amèrica Llatina. Ell defensava el perdó del deute extern i la justícia social, no entenia l'Església que només evangelitza, sinó la que treballa per millorar la vida dels que pateixen.
Tal com ell explicava, ja ho havia viscut a Sabadell, on va viure els primers anys com a claretià i on s'implicaba amb els immigrants.
En aquest monogràfic de Panorama es van fer servir imatges de Carmen Sarmiento, histórica periodista de TVE que ha recorregut tot el món i mostrar-nos la realiatat social amb programes tan compromesos com Los marginados, Mujeres de América Latina y Los excluidos. Sarmiento ha dedicat a Casaldàliga unes sentides paraules al seu blog en ocasió del traspàs del missioner.
Nascut a Balsareny, al Bages el 1926, amb 9 anys Pere Casaldàliga ja es va decidir a marxar al seminari. Home de creences fermes i encara amb moltes ganes de treballar, va continuava al Mato Grosso quan es va jubilar. El programa El Suplement de l'Informatiu el van entrevistar per telèfon i Casaldàliga expressava l'alegria per no haver de deixar el Brasil.
Testimoni, en l'agaïment a un premi de les Nacions Unides
Conservem compet l'enregistrament que el 1996, Casaldàliga va enviar a Catalunya per agraïr el Premi per la Pau que li va concedir l'Associació per a les Nacions Unides a Espanya.
El claretià va aprofitar per recordar el Llobregat vora el riu Araguaia. En les seves paraules, fgent referènia al premi, diu "acabem aquest mil·leni de la llum en la foscor". Era el 21 de febrer i se celebrava a Manresa la Festa de la Llum. De tot, ell en fa memoria.
La seva vida ha estat coneguda sobretot a l'Amèrica Llatina i a Catalunya. Ens en va arribar un coneixement més profund amb la minisèrie estrenada el 2013 i escrita per Francesc Escribano "Descalç sobre la terra vermella". RTVE la va coproduir i ha obtingut un bon nombre de premis. La podeu veure, en la versió en castellà, clicant aquí, a la web de RTVE. El paper de Casaldàliga l'interpreta Eduard Fernández.