Enlaces accesibilidad
L'informatiu

El govern atura el canvi a fase 2 previst per dilluns

  • La consellera de Salut, Alba Verges, anuncia que el "canvi brusc" dels indicadors no permet canviar tram
  • La velocitat de contagi ha superat aquest dijous el limit marcat de 0'9
  • El Govern fa una crida a "no sortir de cap de setmana"

Per
Alba Vergés, consellera de Salut de la Generalitat
Alba Vergés, consellera de Salut de la Generalitat

La consellera de Salut, Alba Verges, ha anunciat que finalment dilluns Catalunya no podra passar a la fase 2 de la desescalada. El comitè tècnic del Pla d'emergències de Protecció civil de Catalunya (Procicat) ha desaconsellat el canvi de tram després que la velocitat de propagació a Catalunya, l'Rt, es trobi ja en 0,92, tres centèsimes més que fa 24 hores. Supera així el llindar que havia marcat Salut per passar al tram dos del pla de desescalada. La consellera ha parlat d'un "canvi brusc" dels principals indicadors que no permet avançar en la desescalada. Ha advertit que "un rebrot ara seria complicadíssim perquè la pressió sobre els CAP i els hospitals segueix sent encara molt alt".

El risc de rebrot, mentrestant segueix pujant i està ja en 217, set punts més. A més, la incidència a 14 dies s'estanca i només baixa un punt, situant-se ara en 255,72 (dimecres era de 256,84). S'han declarat 1.614 nous casos confirmats per PCR o TA, fins als 313.859 des de l'inici de la pandèmia. El 4,77% de les proves de la darrera setmana han donat positiu. També s'ha informat de 27 noves morts, amb un total de 15.994. Hi ha 1.591 ingressats, 83 menys, i 438 persones a l'UCI (-11).

El secretari de salut pública, Josep Maria Argimon, ha advertit del risc que la velocitat de contagi superi l'1 perquè implicaria que fins a un 15% dels casos positius acabin a l'hospital.

Crida a no sortir de cap de setmana

L'escalada dels indicadors ha portat, de fet, al govern ha fer una crida a evitar sortir de cap de setmana aprofitant el pont de la Puríssima i ha insistit en la prudència. Segons la secretària general d'Interior, Elisabeth Abad, han notat un "lleuger increment" de sortides de Barcelona del 10% respecte a altres aquest matí respecte a altres dijous.

No es podra sortir del municipi als caps de setmana

La segona fase de la desescalada preveu que el confinament municipal de cap de setmana passi a ser comarcal. L'interior de bars i restaurants, així com els comerços s'amplia al 50% d'aforament. Els centres comercials podran reobrir però al 30%. La cultura passa a un 70% d'aforament tret de museus, biblioteques i sales d'exposicions que mantindran la meitat de la seva capacitat. Les activitats esportives assoleixen el 50% d'aforament tant en interior com exterior.