Enlaces accesibilidad
L'impacte de la Covid-19

La pandèmia dispara l'estalvi familiar

  • La taxa d’estalvi prevista pel 2020 a Catalunya serà del 17,5 i del 14,5% pel 2021
  • El coronavirus ha modificat els hàbits de consum i el comportament econòmic de les famílies

Per

Davant la incertesa provocada per la crisi de la Covid-19, la majoria de les llars han limitat les seves despeses i han augmentat el seu estalvi fins a límits històrics: uns 22.655 MEU, més del doble que l'any anterior (10.212 MEU), segons la Cambra de Comerç de Barcelona. La taxa d'estalvi de les llars catalanes pujarà del 7,5% el 2019 fins al 17,5% el 2020. Per la seva banda, els dipòsits de les famílies espanyoles van crèixer un 0,3% el passat mes d'octubre, fins arribar al màxim històric de 896.700M€, segons dades del Banc d'Espanya.

Taxa d'estalvi anual de les llars a Catalunya i Espanya

Taxa d'estalvi anual de les llars a Catalunya i Espanya Cambra de Comerç de Barcelona

Estalvi vs inversió

El deteriorament de les expectatives econòmiques, la caiguda del consum i l'aplicació de mesures restrictives durant el confinament han estat els factors principals que han fet augmentar considerablement un estalvi forçós en una situació sense precedents d'inseguretat econòmica i social.

La majoria de les famílies segueix apostant per estalviar en productes conservadors i no assumir riscos. El volum dels estalvis es concentra en dipòsits a la vista, és a dir, als comptes corrents, i es redueix en les imposicions a llarg termini per l'escassa rendibilitat que ofereixen. Per altra banda, els especialistes estan convençuts que aquest estalvi no es traduirà en inversió i, per tant, no ajudarà a sortir millor de la crisi.

Estalvi brut anual de les llars a Catalunya

Estalvi brut anual de les llars a Catalunya Cambra de Comerç de Barcelona

Augment de la desigualtat

Tanmateix, malgrat aquestes xifres, la capacitat d'estalvi durant la pandèmia no ha estat general per a totes les famílies. Els col·lectius més vulnerables han perdut la feina, milers de treballadors s'han vist afectats per ERTO o han vist com s'aguditzava encara més la seva precarietat laboral, disminuint o quedant-se sense recursos econòmics.

Les perspectives de futur d'aquesta crisi encara estan per definir, malgrat que tots els organismes internacionals preveuen una forta caiguda de l'economia. En el cas d'Espanya, l'OCDE calcula un descens de l'11,6% del seu PIB per aquest any, però un creixement econòmic del 5% pel 2021 i del 4% pel 2022.

Tot apunta que el comportament de les famílies es mantindrà en el futur. Segons un informe d'IPG Mediabrands, el 2021 les llars continuaran modificant els seus hàbits tradicionals de consum i seguirà l'augment dels diners destinats a l'estalvi, deixant de gastar-lo en despeses que s'han convertit en prescindibles.